Bu soruyu sayın Akıncıya sormak isterdim sayın Erhürman ve Cemal Özyiğitede.Umarım Cenevre dönüşü cevaplarlar.

Bana sorarsanız Kıbrısta Türkiyenin sulandırılmayacak olan etkin ve fiili garantisi derim.

Nedenmi.Şöyle açıklayayım.

Bir kere tarihi çok severim ve tarih tekerrürden ibarettir diyerek uluslararası meselelerle ilgili sıkıştığım konularda hep geçmiş tarihi incelerim.

Bu konuda devlet adamları ve tarihçiler tarafından söylenmiş sözleride pusula sayarım.

Mesela Türk devlet ve bilim adamı, tarihçi Cevdet paşa ‘’Tarih bilmeyen diplomat, pusuladan anlamayan kaptana benzer, her ikisinde de karaya oturma tehlikesi, kaçınılmaz sonuçtur’’ der.

FilozofGeorge Santayana’’ Tarihi öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar’’.

Ve Amerikalı gazeteci, yazar, profesör ve dünya barışı savunucusu Norman Cousins ‘’Tarih, muazzam bir erken uyarma sistemidir’’.diye açıklar tarihi.

Bugüne dikkat çekmek için ve sırası geldiğindede 4000 yıllık Kıbrıs tarihindende örnekler vererek uyarıları bunu için yapıyorum. ÇünküTarihin size biçtiği rolden uzaklaşmanız mümkün değildir.

Kıbrıs adası tarihin hiçbir döneminde Kıbrıslılar tarafından yönetilmemiştir.

Jeopolitik ve jeostrartejik konumundan dolayı hep başkaları tarafından idare edilmiştir ve bundan sonrada öyle olacaktır..

Bu ada üzerinde doğmuşve yaşıyorsanız yapmanız gerekeninde bu adanın güçlü ve barışı sürekli tesis edebilecek bir devletin koruyuculuğunda olmasını sağlayarak barışın ebedi olmasını bu şekilde sağlamanızdır ve tarihe bir göz atmanız halinde adada gerçek barışın Osmanlının 300 yılık idaresinde ve 1974 den sonra Türkiyenin garantörlüğünde geçen 42 yıllık sürede gerçekleştiğini göreceksiniz .

Yani sicili en düzgün olanı Türk yönetiminde olduğu dönemdir.Bunun içinde tercihimdir.

Gerisi çatışma ve savaşlarla doludur.

Şimdi konumuz yine Kıbrıs ve tarihin bize biçtiği yeni bir senaryodan geçiyoruz.

Baş aktör yine her zaman olduğu gibi Kıbrıs. Bir zamanlar oyuncuları Venedik ,Lüzinyan, Finikeli olan adanın bu seferki oyuncuları Türkiye ,Yunanistan AB ,İngiltere ,ABD ,Rusya ve belki Çin ,Fransa..

Yukarıda bahsettiğim gibi Kıbrıs adası tarihin hiçbir döneminde Kıbrıslılar tarafından yönetilmemiştir ve bundan sonrada böyle olacaktır tezimi tarihten örnekler de vererek sürekli tekrarlarım .

Bir başka şeyide tekrarlarım. Kıbrıs adasında aralarına nifak tohumları ekilmiş Türkler ve Rumları birleştirerek iç içe karıştırarak yaşatmaya çalışmak bir gün ayırmaya çalışmak içinde en uygun metodtur derim.

Bundan dolayıda bu iki halkı birbiri içine karıştırmadan iki komşu gibi yaşatılması hem Türkler hemde Rumlar için önemlidir ve tarafların çabası bu yönde olmalıdır diye ısrar ederim.

Son günlerde Kıbrısta Türklerle Rumları iç içe yaşatacak üstelikte bir tarafın diğerine gerçek anlamda güven duymadığı bir barış ve çözümü isteyen taraflara şu soruyu soruyorum.

Bu türden yani Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumları içiçe karıştırarak yaşatmaya çalışacak türden bir barışıisterken bu barışın ebedi bir barış olmasını sağlayacak formülünüz nedir.

Dünyadaki gelişmeleri ve Kıbrıs Türk toplumunun özelliklerini dikkate alarak, ‘iki toplumlu, iki bölgeli ve toplumların siyasi eşitliğine dayalı ve İngiliz üslerinden arındırılmış,askersizleştirilmiş federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ kurulması tezini destekleyen CTP, Kıbrıs adasının stratejik önemini kabul etmektedir.

Yüzyıllardır bölgeye hakim olmak isteyen güçlerin sıçrama tahtası olarak kullanılan Kıbrıs adası,Ortadoğu petrollerine ve Doğu Akdeniz ticaret yollarına hakim bir konumdadır ve bu sebeplerden ötürü Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki farklılıklar, CTP’nin iddiasına göre, dış güçlerce, kışkırtılmakta, zamanla bu kışkırtmalar, iki toplum arasında, çatışmalara neden olmaktadır.

Şimdi sorumun daha net hale geldiğini düşünerek CTP’ ne ve CTP gibi düşünenlerin yukarıda parti politkalarında bahsettikleri çözümün Kıbrısta gerçekleşmesi halinde yine parti görüşlerinde yer alan Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasındaki farklılıkların dış güçlerce kışkırtılmaları halinde iki toplum arasında olabileceğine ihtimal verdikleri çatışmaları engelleme konusundaki formülleri nelerdir.

İşte bu formül beni ve benim gibileri tatmin edecek bir formül ise en önde kendileri ile birlikte birleşik ve Türklerle Rumların iç içe yaşadığı bir Kıbrıs için mücadele etmek için yollara düşeceğiz…Yeterki formülü söylesinler.