Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. (“Sabancı Holding”) 1967 yılında kurulmuş Türkiyenin en büyük şirketlerinden biri.

 

2019 yıl sonu itibarıyla alt işveren dâhil yaklaşık 62 bin kişiye istihdam imkânı sağlayan bir şirket . Bu arada hemen belirteyim.Bünyesinde çalışan personele 12 aylık maaş ve 4 aylıkta  ikramiye ödenmekte.16 maaş yani.

 

Dolaylı olarak yaklaşık 300 bin kişinin hayatına dokunuyorlar .

Küçük bir ülke ekonomisine sahip.

 

Hemen hemen tamamı faaliyet gösterdikleri sektörlerin liderleri konumunda olan 65 şirketten oluşmakta.

 

Temel ilgi alanları, bankacılık ve sigortacılığı kapsayan Finansal Hizmetler, Gıda ve Perakendecilik, Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv, Kimya ve Dış Ticaret, Çimento, Tekstil, Enerji, Kağıt ve Ambalaj Malzemeleri, Turizm ile Bilgi Teknolojileri`dir. Sabancı Holding`in kendi hisseleri hariç, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda işlem gören 13 şirkette iştiraki bulunmaktadır.

 

Sabancı Topluluğu`na bağlı şirketler 12 yabancı ülkede faaliyetlerini sürdürmekte ve ürünlerini Avrupa, Ortadoğu, Asya, Kuzey Afrika, Kuzey ve Güney Amerika`nın çeşitli bölgelerinde pazarlamakta.

 

Sahip olduğu saygınlık ve marka imajı, güçlü ortaklıkları ve Türkiye piyasaları hakkındaki bilgi ve deneyimi sayesinde Sabancı Topluluğu, ana faaliyet alanlarında büyümüş ve yabancı ortaklıkları aracılığıyla dünya pazarlarına açılmış.

Sabancı Holding`in uluslararası iş ortakları arasında, konularında dünyanın önde gelen isimleri Bridgestone, Toyota, Bekaert, Heidelberg Cement, Carrefour, Dia, Hilton International, Mitsubishi Motor Co., International Paper ve Philip Morris yer almakta.

 

Türkiye’de her 4 kişiden birinin elektriğini enerjisa sağlıyor.

Beyaz çimentoda dünyanın lider üreticilerinden biri konumunda.

Sanayide inovasyonda, ilklere imza atan bir şirket.

Bugün Türkiye’de satılan her üç lastikten biri Brisa markalı.

Lassa ve Bridgestone markalarıyla segmentinde oldukça önemli bir konumda. Bugün 60’tan fazla ülkede Lassa tabelalı 580’den fazla satış noktası mevcut. 

Türkiye’nin 58 ilinde 656 marketiyle  hizmet veren CarrefourSA  günde 500 bin müşteriyi ağırlıyor.  Sigorta şirketleriyle de sektörde  kuvvetli pozisyona sahip.

 

Akbank’tan 2016 yılında türkiye ekonomisine 219 milyar TL kredi desteği

KOBİ’ler dahil ticari kredilerimizle 4,1 milyon kişi çalıştıran 321 bin şirkete ulaştı Vakıf kuruluşundan bu yana, Türkiye geneline dağılmış 78 yerleşim merkezinde 120'den fazla kalıcı eser yarattı.44 binden fazla gence burs verdi.

 

 Kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını desteklemek amaçlı projelere hibe programları ile destek oldu.

 

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan Sabancı Holding, bu alana öncülük etme odağı çerçevesinde sorumlu yatırım alanında dünya genelinde en çok kullanılan derecelendirme kuruluşlarından biri olan MSCI tarafından verilen ESG derecelendirmesi notunu B seviyesinden 2021 yılında BBB seviyesine yükseltildi.

 Çevresel performans açısından dünya genelinde referans alınan CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarında ise B notu alarak “Yönetim Seviyesi”nde yer aldı.

 Bunun yanı sıra, cinsiyet veri raporlamasında şeffaflığı benimseyen, halka açık şirketlerin performansını izlemeyi amaçlayan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne dahil olan 45 ülkedeki 418 şirketten biri oldu.

 

2022 yılı ilk altı ayı sonu itibarıyla Sabancı Holding’in mali durumunu ve faaliyetlerini etkileyebilecek büyüklükte Şirket aleyhine açılmış herhangi bir dava bulunmamaktadır.

 

 Ayrıca, mevzuat hükümlerine aykırı uygulamalar nedeniyle Sabancı Holding tüzel kişiliği, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Şirket Yönetimi hakkında herhangi idari veya adli bir yaptırım ile karşılaşılmamıştır.

 

Ve en önemliside bugünlerde bizi de daha birçok ilgilendirdiği için söylüyorum. Rüşvet ve yolsuzlukta sıfır toleransa sahipler. Yolsuzluklara geçit vermeyen politika ihlali durumunda da istisna yapılmaksızın gerekli  hükümler uygulanan Rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele politikası bulunuyor.

 

Sabancı Vakfı’nın son 15 yıl içinde 126 projeye verdiği hibe tutarı 12,5 milyon TL.

Yıllık cirosu 24 milyar TL -Yıllık yatırım bütçesi 3 milyar TL-72 şirket-30 milyar TL özkaynak- 395 milyar TL toplam varlık.Bu rakamların  2019 yılına ait  rakamlar  olduğunuda hatırlatayım.

 

30 Haziran 2022 tarihinde sona eren ara dönem itibarıyla Sabancı Holding’in konsolide gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %152 artışla 89 milyar 711 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde Sabancı Holding, yıllık %325 artışla 35 milyar 62 milyon TL konsolide faaliyet karı ve yıllık %384 artışla 30 milyar 72 milyon TL konsolide net kar elde etmiştir. Sabancı Holding’in toplam varlıkları 30 Haziran itibarıyla, 2021 sene sonuna göre %29 artışla, 1.057 milyar 535 milyon TL, toplam konsolide ana ortaklığa ait özkaynakları ise %35 artışla 69 milyar 407 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

 Ve işin en can acıtan noktasına gelelim.

 

Sabancı Ailesi tarafından kontrol edilen Sabancı Holding’in icra faaliyetleri, Yönetim Kurulu’na bağlı olarak CEO, Finans Grup Başkanı (CFO), Sektör Grup Başkanları ile Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı ve İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı’ndan oluşan Yürütme Kurulu tarafından yürütülmekte.

 

Ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu, 3’ü bağımsız olmak üzere toplam 9 üyeden oluşmakta.

 

Şaşırmayın.

 

Yukarıda saydığım tüm bu işleri koordine edip kararlar alıp yöneten şirket yönetim kurulu 9 kişiden oluşuyor yani.

 

62 bin çalışanı için maaş bulup ödeyen dolaylı olarak 300 000 kişinin hayatına dokunan ve 12 ülkede faaliyet gösteren bu kurumu sevk ve idare eden sadece  9 kişi.

 

Diğer taraftan  Üniversitelerini denetleyemeyen ,sağlıkta eğitimde sınıfta kalan çevre ve trafikte  proje üretmeyen bir şirkette bile olan rüşvet ve yolsuzlukla mücadele politikası bulunmayan 50 milletvekili 10 bakan 1 başbakan 28 belediye başkanı 270 muhtar ve  26 dış temsilciliği ile yönetilen  KKTC.

Ayıp….