KKTC Cumhurbaşkanını seçti.

Toplumun önemli bir kısmı Ersin Tatarın seçilmesini açıkça büyük bir süpriz olarak değerlendiriyor.

Banada sorarsanız bu düşünce doğrudur.Süprizdir.

Geldiğimiz son süreçte Kıbrıs Türk halkının beklentisini karşılamaktan uzak birçok Milletvekilini içerisinde barındıran bir partinin böyle bir adayının nasıl olurda seçilebilediği konusu tolumun birçok kesimi tarafından tartışılmaya başladı.

Görünen o ki önümüzdeki süreçte bu dahada çok tartışılacak.

İlk turda sırf bu yüzden %30’ a yakın bir sağ seçmen Kıbrıs Türküne yakışan bir aday olduğuna inandığı ama sol bir partinin adayı olan Erhürmana oyunu vermekten çekinmemiştir.

Ersin Tatarın seçilmesindeki başarıyı UBP' lilerin yada DP ve YDP başarısı olarak lanse edenler kadar bunu İskeledeki Türkiyeli seçmene bağlayanlarda olacaktır.

Bunların tümü gerçek bir değerlendirmeden uzaktır.

Bu başarıyı kendine mal edip isteklerini sıralamaya başlayanlar parti başkanlığı bakanlık, başbakanlık için çoktan işbaşı yapmışlar bile.

Yukarıda sağ görüşe sahip dediğimiz partilerin ve partiler içerisindeki bazı vekillerin bu konuda bir katkısı olduğu doğrudur.

Fakat özellikle Kıbrıstaki son 15 yıllık politik süreci çok yakından takip eden biri olarak bu katkının Ersin Tatarın seçilmesine yetecek bir katkı olmadığınıda çok içtenlikle söyleyebilirim.

Para ile oy alınmasıdan söz edeneler var.Bu her seçim döneminde kazanan için iddia edilen bir başka konu.Her partininde azdan çok bu tür işler içinde yer aldığınıda kabul etmek lazım.Bunu geçmişte açık yüreklilikle itiraf eden parti başkanlarıda olmuştu.

Lakin para aldı diye oyunu kesin olarak size vereceğini söyleyen seçmene ne kadar inandığınızda bir başka önemli nokta.

Türkiyeli bazı Milletvekillerinin kapı kapı gezdiği ve Ersin Tatara oy verilmesi telkinlerinde bulunduğunu söyleyenlerde var.

Etkisinin olacağı kesin fakat bunun Ersin Tatarı tek başına kazandırmaya yetmeyeceğinide söylebilirim.

Peki Ersin Tatara seçimi kim kazandırıdı?

İşte orası çok daha dikkatli düşünülmesi ve analiz edilmesi gereken bir konu.

Ersin Tatara seçimi kazandıranlar herhangi bir örgütü olmayan kişiler.

Sokaklarda slogan atarken , parti toplantılarında yada bakanlık kapılarında görmediğiniz.

Seçim ve seçilmekle ilgili bir gaylesi olmayan ,siyaset ve propaganda yapmayan.Siyasetçiden bir menfaati bulunmayan.İcazet almayan kişiler.

Onlar yalnızca toplumsal mutabakatın çok fazla bozulduğu ve tehlikeli boyuta ulaştığı zamanlarda derin vatan sevgisi önceliği ile hareket eden bunun için biraraya gelen milletin gerçek menfaatlerini doğru tesbit eden ve onun etrafında birleşen birileri.

Eminim aralarında tanıdıklarınızda vardır.Çünkü hepsi bizden biri.Akrabanız,komşunuz ,arkadaşınız.

Bu birileri bundan 5 yıl önce tercihlerini Akıncıdan yana kullanırken bu kez tercihlerini Ersin Tatardan yana kullanmışlar.

Partilere olan aidiyeti görece düşük, ama sandığa giderek fark yaratacağını düşünen ,politik yetkinliği yüksek bu insanlar sahaya inerek o gün için kızgınlık ve kırgınlıklarıda birtarafa bırakıp Türk ulusuna olan derin sevgi ,saygı ve inançları ile çalışmışlar.

Seçim sonuçlarına baktığınızda İskele bölgesinin seçimde diğer bölgelerde olan dezavantajı belki kapattığını görebilirsiniz.Ancak Akıncının önde bitirdiği yada başabaş çıktığı ilçelerdeki açığın dahada büyük olmamasını sağlayan işte bunlardır.

Birçok seçmeni geçmişten gelen yakın ilişkileri ve güvenirlikleri ilede etkileyen bu kesim seçimi Ersin Tatarın kazanmasında etkili olmuştur.

Seçim tahlili yapılırken bununda atlanmaması önemlidir diye düşünüyorum.