Türkiyede yaşayan Türklerin Kıbrısta yaşayan Türkler  ile yetersiz bilgisine bir yenisi daha eklendi.

Türkiyenin 302 282 tiraja sahip Hürriyet gazetesi ‘Kıbrısta 110 bin Kıbrıslı Türk Rum vatandaşı oldu.’’ diye manşet attı.

Tamda söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil hesabı.

Hep derim.Suç bu insanlarda değil.Onlara Kıbrıs ve Kıbrısta yaşayanlarla ile ilgili yeterli bilgiyi vermeyen veremeyen sistemde.

Bizler Kıbrısta İlkokuldan başlayarak Orta ve Lise eğitim yaşamımız boyunca Kıbrıs Tarihi yanında Türkiye Tarihi ,Türkiye Coğrafyasınıda müfredatımız içerisine koymuşuz ve bu derslerden sınava tabii tutuluyoruz.

Türkiyenin yerini öyle Akdenizde bir  yarım ada olarak değil .Komşuları kim.Hangi enlem hangi boylamlarda yer aldığı .Kaç Coğrafik bölgeye ayrıldığı.Hangi bölgesinde hangi ürünün yetiştiği .Irmaklarının nereden nereye aktığı.İnsanlarının neyle uğraştığı.

Alparslandan Osman Gaziye ,Fatihten Gazi Atatürke ,Karlofça Anlaşmasından Mondros Müterakesine Malazgirtten Prevezeye, Şeyh Bedreddin İsyanından 31 Mart Vakasına kadar Tarih ve Coğrafyası bizlere ders olarak anlatılır.Sınava tabii tutulur.Eğer ki geçer not  almazsakta o dersten çakarız.İyice kafamıza sokmaz isek tekrar tekrar okumak öğrenmek zorunda kalırız.

Peki Türkiyedeki eğitim müfredatında  neden bunlar yok.Kıbrısın  Tarih ve Coğrafyası neden burada yaşayan insanların eğitim müfredatına koyulmuyor.

Bundan 30 sene önce eğitim için  Türkiyeye gittiğimde oradaki arkadaşlarımın bana sorduğu sorulara bugünde orada eğitim alan KKTC vatanaşı öğrenciler muattap oluyormuş.

Hala Kıbrısta Camii olup olmadığını soranlar ,hala oraya Trenle gidilp  gidilmediğini soranlar varmış.

Tabii Türkiyede   üst düzey siyasi makamlarda bulunan birçok siyasetçininde bundan farkı yok.Hala daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti diye telafuz edenler var.

İyiki diyorumda artık birçok Türkiyeli Öğrenci buralarda. Yüksek öğretim için Kuzey Kıbrısta . Herşeyi yerine görüp deneyimliyorlarda bilenler bilmeyenlere anlatıyor yoksa iş daha vahim boyutlara gelebilirdi.

Düşünün .Aralarında 70 km ve birbirinden haberi olmayan birbiriniin kültürüne gelenek göreneğinden bi haber Türkler.

Türkiyenin 70 yıllık gazetesi ve Kıbrısta yaşananlardan ,Kıbrıstaki Türklerden bihaber.

Biraz ayıp olmuyor mu.