Anlamlaştırmakta güçlük çekmiyorum, belki ki duyduğum bu sözler anlamam için değil öylece dinlemek içindi diye düşünmek isterdim. Ama hayır bunlara inanıyorlar hemde var güçleri ile inanıyorlar. Peki neye? Babadan miras gibi, hiç bir ideale bağlı olmadan sırf babası o partiyi destekledi diye her koşul ve şarta elini bile kesen başkasına eli kaymaz dedi kişi.
* * *
Dinledim uzun uzun inat ve yüksek sesle anlatı, üstelik yalnızca dinleyen birine, ancak ayni kişi bu siyasi partinin tüm icraatlarından, gelmiş geçmiş tüm siyasilerden şikayet ederek, hem de şikayetine belden aşağıya küfürler ekleyerek, bu inatçı ve hiç bir doneye bağlanmayan inancını savunup durdu.
* * *
Konuşması bitince, nefes nefese kalmış, gözlerini kocaman açmış bana bakıyor, tedirgin ve hafif ürkek bir biçimde derin bir nefes aldım ve bu derin ve anlamsız mevzili siyası savunma iradenizi selamlıyorum, keşke onlar da bu kadar inansalar dedim ve ordan ayrıldım.
* * *
Sevgili okur, tüm bu belalı miras savunması ve buna benzer bir çok durumdan ötürü, bu ada yarısı bu kadar emeği sömüren ve tüm varlığı peşkeş çekilen bir ülke oldu. Üstelik halklara rağmen gözümüzün içine baka baka, inatla yaptılar. Güvendikleri tek şey, işte her şeye rağmen onları o sandılardan çıkaran yukarıda bahsettiğim kişilerin varlığıdır. Babadan gelen en değerli miras, her düştüğünüzde size el uzatmasıdır, bunun dışında tüm hayat sizin eliniz ve aklınızla genişletim ilerletilmesini sağlamak zorundasınız ki sizden sonra gelen çocuklarınıza, kendi mücadelesini verecekleri alanı yaratmanız için.


Behiç Anibal….