Dünya da siyasetin her alanından yönetimler gelip geçmiş, yenileri üretilip çeşit türlü hukuku ve sistemi üretilerek yönetimler devam etmiştir. Medeniyet yolunda yürümek, zor şartlardan geçmeyi gerektiren, akla dayalı yöntemler üreterek ilerleme mümkündür.
* * *
Tarihler boyunca, sanatçıların, filozofların, bilim insanlarının, üretimi, felsefesi, buluşları ile medeniyet yolunda çok büyük yollar katetmişlerdir medeniyeti tanıyan halklar. Ancak tüm bunların yanı sıra, tüm kurulup yıkılan imparatorluklar, yeniden yaratılan devletler ve daha bir çok yapının yakın analizlerine girerseniz, medeniyetin en hızlı yakalayanlar Gelenekselci yapıyı aşıp, yenilikçi akıl ve düşünme ile bunu yaptılarını görürsünüz.
* * *
Yunan medeniyetine ait Platon tarzı bir siyasi oluşum avrupaya hakim kalsaydı o kurulan medeniyet er ya da geç çökerdi. Çünkü ne derdi Platon ‘’ elitler meçlisi, avam takımını yönetmeli’’ demokrasi elitlerle belirlenmeliydi yani. E o zaman o demokrasi olur muydu? Bildiğimiz kadarıyla olmazdı.
* * *
Orta çağ karanlığı yaşayan avrupa, tüm o kilse baskı ve gücüne rağmen devrimi nasıl başardı dersiniz? En kaba tabirle Gelenekselciliğin iyi bir yöntem olmadığını anladıkları zaman oldu. Peki ne oldu, insanlar özgürlük ve eşitlik vurgusu ile medeniyetlerine çağ atlatdılar. Peki bu nasıl tanındı, yine sanat, felsefe, bilim yani entellektüel kültürün yayılıp çoğalması ile pek tabi.
* * *
İnsan doğal bir varlık değildir, bu ne demek? Aslan doğası gereği yaşar, yılan doğası gereğidir, bir karınca doğası gereğidir. Ancak insan kültürel bir varlıktır, bu ne demek peki? Sanata, felsefeye, bilme yani entellektüel kültüre dayalı cevherleşme ( zenginleşme ) ile insan daha insan, daha medeni, daha ileri bir yönetimle ilerler.
* * *
Medeniyet çok zor ulaşılan bir yer, peki bizler yani Türk’ler hiç bir dönemimizde medeniyeti yakalayamadık, ancak başka medeniyetlerin etkisi altında kaldığımız kesin. Çünkü bizler gelenekçi bir düzen içerisinde eğitilip büyüdük ve onun dışında yeni olan her şey bize ters ve kabul edilemez olarak kaldı. Özgülük anlayışımızdan tutunda, yolda yürüme şeklimiz bile geleneksel bir düzlemde ilerler.
* * *
Bu yüzdendir ki bu gün yaşadığımız bunca soruna rağmen, düşünme şeklimizi değişemiyoruz, çünkü kültürümüze ters diye bir bariyer var orada. Bir hiçlik karanlık hiç aydınlanmayan bir yer, ve orada gömülüyüz yüz yıllardır.
* * *
Daha da vahimi, gelenekselci bir bir savunma perdesi arkasında, her türlü pis işi de icara edilmektedir. Özellikle iman ve dini bir sayanların çizdiği yol bu, üzücü ve anlamsız bu durum aşılamaz görünmektedir. Aslında tek engel sizin gelenekselci yeniliğe kapalı, böyle gelmiş böyle gider mantıksızlığınız yüzündendir.
* * *
Medeniyet hiç bir maddiyatla ölçülmez çünkü o tek başına özgürlük, eşitlik ve bunların getirisi barışın beşiğidir.


Behiç Anibal…