Kıbrısın Kuzeyinde. KKTC de güne yine trafikte ölümlü bir kaza haberi ile başladık.Girne çevre yolunda Zeytinlik köyü kavşağıyakınlarında meydana gelen trafik kazasında 54 yaşındaki Doğan Selçuk hayatını kaybetti.
Raif Hocayı,24 yaşındaki Astsubay Adem Cihanıda bundan 1 ay önce kaybetmiştik.
Yine vaktinden önce giden bir yaşam.
Geri gelmeyecek.
Geride gözü yaşlıinsanlar.Dullar yetimler.
Sıradan bir haber olmaya ve artık kanıksamaya başladık…Çünkü ateş düştüğü yeri yakıyor.Yarın sizinde başınıza gelebileceği endişesi bir anlık düşünceden sonra ortadan kalkıyor.
Feryatlar ateşin düştüğü yerde göklere çıkarken sankide hiç suçları yokmuş gibi bunları sessiz sessiz izleyen bir kesimden çıt çıkmıyor.
Meslis.Vekillerimiz.
İnsan yaşamının daha refah daha mutlu olması için sorunlara çözüm bulmaları için yetki verdiklerimiz.Bunun için etkili ve çözüm üreten yasalar yapması gerekenler.
Kıbrıs'ta ölümler yaşanmasın savaşlar olmasın insanlarımızı kaybetmeyelim diye ‘’Barışengellenemez ‘’diyenler aslında kendi içimizde barışı tesisi edecek esas savaşın ne olduğunu gözden kaçırıyorlar.
Savaş devam ediyor. Hergün birilerini bu savaşta kurban veriyoruz .Farkında değiliz.
Belkide havada ağır bir toz bulutu, barut kokusu olmadığından ve adı şehit olarak anılmadığından mı bilemiyorum ama her gün yollarda kurbanlarımız ,mezarlıklarda cenazelerimiz var.
Ülkemizde 2004’ten 2013’ün Nisan ayının ilk günlerine kadar olan sürede 443 kişi hayatını kaybetmiş.
Ülke genelinde son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 11 bin 807 kişi de yaralanmış.
1 Ocak 2001’den 31 Aralık 2015’e kadar meydana gelen toplam 53 bin 316 trafik kazasında 722 kişiyi kaybettik ,12 bin 658 kişi de yaralandı.
2014’teki bilanço: 29 ölü
2015’te 23 …
Kıbrıs Barış Harekatı sonunda tarafların kayıpları şöyleydi: Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 498 şehit ve 1.200 yaralı…
Kıbrıs Türk tarafı ise, 70 şehit mücahit, 270 sivil ölü, 1,000 yaralı.
1963 ve 1974 yıllarıarasında cereyan eden şiddet sonucu toplam 502 Kıbrıslı Türk Kayıp Şahıslar Komitesine bildirilmiş.
Şimdi hangisi savaş diye sormadan edemiyorum.Cephedeki mi yollardaki mi..
Yapılan bir araştırmada KKTC’nin 100.000 nüfusa düşen ölü sayısı sıralamasında Dünyada ilk sırada yer aldığıgörülmekte. Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin 100.000 nüfusa düşen ölü sayısı ortalaması 5,7 iken, bu rakam KKTC’de 14,6 olarak görülüyor.
2011-2013 yılları arasında meydana gelen toplam 11.965 trafik kazasında toplam 53.097.922 TL ülkenin maddi zarara uğradığı görülmektedir. Harcanan bu paralarla, 2 hastane, 4 temel eğitim okulu, 4 belediye binası ve 135 konut inşa edilebilmekteymiş.
Çağdaş ülkelerde olan KKTC’de trafikte belirli bir vizyon ve yön ortaya koyabilecek “Trafik Master Planı” ve “Ulaşım Master Planı” bulunmamakta olup, bu yönde devlette hazırlık yapıldığına dair herhangi bir bilgiye ulaşılmamış.
Trafik kazaları ile yapılan polis raporları çağdışı olarak salt sürücü kusurları üzerine yoğunlaşmakta. Böyle olmasına karşın, kaza raporlarından anlaşılan birçok kazanın gerçekleşme nedeninin doğrudan yol veya yol güvenliği ile ilgili olduğu anlaşılmakta.
Polis devriyeler konusunda yeterli ve etkin değildir. Dolayısıyla, ana yollarda trafik devriyeleri günün 24 saatinde görev yapmalıymışlar.
Çocuklara verilen trafik eğitimi yeterli seviyede değildir. Trafik dersinin eğitim müfredatına girmesi gerekmekte.
KKTC’de mevcut ehliyet verme sistemi yetersiz yasal düzenleme ve eğitim şekline sahiptir. Günümüzşartlarında çağdışı kalmış. Avrupa ülkelerindeki sisteme uyumu sağlanmalıymış..
Savaşın illede cephede olacağını kim söylemiş sayın vekiller, baylar bayanlar.Yollara bakınız.
KKTC yollarında savaşdevam ediyor ve siz yalnızca timsah gözyaşları döküyorsunuz.