İleri medeniyetler, daha ileriye doğru bakıp, yolda görmüş oldukları ve insanlık için değil yalnız; tüm dünyayı yaşama daha elverişli bir halde korumak için ilerlerken, engelleri aşmak için mücadele ediyorlar. Bu bağlamda en büyük hedeflerden biri ise fosil yakıttan uzaklaşmak, bu hedef üzerine çalışan bilim dünyası ile yöneticiler, yenilene bilir enerjiyi daha verimli kullanıma sokmak için sürekli ve de yeni adımlar atıyorlar.

* * *

Bu zorlu ve akla dayalı tavır, çağımızda meyveleri cesur insanların cesur fikirleri ile biçim bulmaya başladı. Enerjinin ne kadar önemli ve hayati bir konu olduğunu birkaç kez vurguladık, hatta bu gücü elinde tutanın niyeti o kadar önemlidir ki hayat verdiği kadar, ölümü ve yıkımı da beraberin de getireceğini iyi kavramalıdır.

* * *

Çünkü enerji, su ve temel gıda kadar önemli hatta onların bile üretiminde var olan en önemli materyaldir. Bunu iyi anlamış ve kavramış ülkelerin yönetimleri, ortak akıl üstünde çalışmayı başarıp, birlikte çok büyük projelerin startını verdiler Fuzyon enerjisi gibi halk arasın da Yapay güneş deneyi de denir.

* * *

Geçmiş yazılarımızda bu deneye fazlası ile yer vermiştik, merak eden okurlar olursa tekrar okuyabilir. Bu dev proje yeni ve neredeyse sıfır zararlı salınımla, inanması çok güç oranlarda enerji üretmektedir. Bu da neyi getirir? Tüm ülkelerin kullanımında olan enerji tüketimini, en sıfıra yakın zararlı salınım olmaksızın kaliteli ve çevreci bir tavırla hayata geçirmektir.

* * *

Tabi ki bu kadar önemli bir çevreci faaliyetin neticesinde, ulaşımda ki en büyük temellerinden biri olan içten yanmalı makinaları ile dolaşan araçları ortadan yavaşça kaldırarak, hava ve ses kirliliğinin o araçlara bağlı olan önemli bir kısmını yok etmek amaçlanır.

* * *

Tabi bizim ülkemiz de doğa göz göre göre talan edilirken bunları anlamaya zaman bile ayırmayanlar, bu günlerde tamamen elektirikli araçlardan bahseder oldular. Olsun bu da bir şey diyerek ekleyelim. Bu konuda öncü ülkeler, yine kendi yerli araç üreticileri ile çalışarak bazı yasaları hayata geçirip bir an önce ülkeyi bu kirlilikten kurtarmak istiyorlar.

* * *

Her isteyen bu araçlara kolay ulaşsın diye, özel devlet katkıları da bu yasalardan biri, ancak bunları halkla buluşturmanın bir diğer yolu ise alt yapı çalışmalarının çok iyi olmasıdır. Şimdi bizim ülkemize bakalım, biz mevcut kafaların yarattığı elektirik sorunları yüzünden televizyon bile izleyemiyoruz tüm geri kalan nasıl olacak?Bu da bizi meşkul eden bir soru olarak kalacak.

Behiç Anibal…