Minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahını birincil sorumluluğu kabul eden devlet kavramı olup, devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir. Müdahaleci, düzenleyici, yeniden dağıtıcı, girişimci ve bireylere hak ve özgürlüklerini sağlaması bakımından, pozitif bir devlet anlayışıdır. Bu şekil bir devlet kavramı fırsat eşitliği, servetin eşit şekilde dağıtılması ve nispeten rahat bir hayat sağlamak için gerekli asgari şartlara yetişemeyen kişiler için kamu mesuliyeti prensiplerine dayanır. Bu genel yaklaşım bir ülkenin çok değişik şekilde iktisadın ve sosyal bakımdan organize edilmesini mümkün kılar.
* * *
Bu anlamlı ve kısa tanımı son günlerde seçilme kaygısı yaşayan siyasilerin, kendini akılcı ve alternatif bilimle donatmış, hiçbir seçilme kaygısı olmayan ve tüm halkları gerçek haklarına kavuşması için, akılcı mücadeleye çağıran, çok yeni bir siyasi oluşumun fikirlerinden kopyalayarak, ne anlama geldiğini bilmedikleri sosyal devlet yapısı anlatmak için yaptık.
* * *
Ancak hatırlatmak gerekir, tüm bu sistem partileri ki biri hariç çünkü o sistemi düzeltmeyi değil yıkmayı amaçlar. Bu sisteme hizmet ederken, halkların en temel ihtiyaclarını özel sermayeye peşkeş çekerlerken kimin anlayışı ile donalı olduklarını unutmadık. Yani siz büyük sağcı ve de solcular siz bu halkın, kamuyu daraltıp içini havayla şişirirken, sağlığı, eğtimi, sosyal ve kültürel yapısını, koltuk iktidarı sebebiyle baronlara peşkeş çekip tüm haklarını kendi üslerine yıktınız.
* * *
Yanı çok inandığınız ve de korumak için yemin ettiğiniz devlet değerlerini, sermayedarlara sattınız. Oy oranınız ne olursa olsun, kaçıncı parti çıktığınız, halklardan daha önemli ve sermayeden yana daha değerli oldu, oluyor ve de olacak. Bu secim kime neyin sözünü verip daha çok oy olacaksınız bilemem, ancak inanışlarınız da, söylevlerinide, hizmet anlayışınızında içi kokuşmuşluklarla dolu bir çöp artık.
* * *
Sevgili okur gerçek olan senin devlet güvencesinde ücretsiz kaliteli eğitim, ücretsiz kaliteli sağlık ve de en az asgari düzede devlet katkılarıyla, bu zor günlerden geçebilmen gerekirken, yalnız, kaygılı ve de yarım kalmana sebep olmasına artık dur demen gereklidir. Ücretsiz sağlık hakkını, eğtim hakkını sosyal ve kültürel korunmayı talep edip ve yılmadan mücadele için örgütlenmen gereklidir.

Behiç Anibal….