En küçük detayların bir araya gelerek oluşturduğu bir mekanizmadır saat, ama bu saatler en enderlerdir, pil ile değil kurularak çalışanlar, otomatik mekanizma derler adına. Bu saatlerin bir kişiliği vardır, her biri sahibinin varlığını yansıtan saatlerdi bunlar. Kola takılanı var, cepte taşınanı var, duvar saatleri var, çeşit çeşit bu saatlerin tamircisi de özel insanlarıdır.

* * *

Bu insanlar gerçekten, bu kadar küçük detaylara sahip saatleri, o küçük çarkları yine onları tutan küçücük vidalarını çözerek başlarlar işe. Tamirini yapmak için açılan bu saatin, her bir detayı beyinlerinde kazılı ve ellerinin titremesi bile işi zora sokan bir işçilikle yaparlar bu işi, gözlerinde bir mercek, ellerinde gerekli alet edevat ve bir ustanın mahareti. Ve de en önemlisi çok büyük bir sabırla yapılır bu küçücük bulmaca.

* * *

Günümüzün kullan at zihniyetinin varlığı bile söz konusu değildir, bir kişiliği kurtarmaya çalışır o saat tamircisi, tüm hassasiyetini koruyarak o mekanizmanın. O minik parçalar bir bir çıkartılır, tüm saat sökülür yayı, her bir çarkı, vidası derken param parça bir puzzle haline gelir. Arıza bulunur ve yine ayni hassasiyetle, her şey yerli yerine yerleştirilerek kurulur. Ve saat çalışıyordur.

* * *

Bu detay ve hassas zanaatı taşıyan bir saat tamircisini hiç gördün mü? İnanın bana büyülenirsin. Bir zamanlar insanımız yaptığı iş ne olursa olsun tam bir sebat ile yapardı, yalan dolan bilmez tam bir hassasiyetle çalışırdı. Çıraklarını öyle bir yetiştirirdi ki eliyle aklı en iyi şekilde kullanacak ve içine yüreğini de koyacak ustalar yetiştirdi.

* * *

Bunun başlıca sebebi her şey değerli idi, insanlar ve onların ihtiyacı eşyalar değerli ve önemli sayılırdı. Çünkü tamiri yapılan veya satılan o eşya, insanı mutlu etmeli ve iyi hissettirmeliydi. Tüm bunların yanında o ustaların muhabbetleri de eşsizdi, işi olmayanda geçer bir selamını alırdı.

* * *

Tüm geçim dertlerinin ve benzeri hayat kavgasının içinde insan sevgisi vardı. Belki de en önemli detayda bu, ne yapılırsa yapılsın içine insan konulurdu. Bu az uz bir durum değil, çünkü günümüzde kapitalizmin dayattığı, insanların sorgusuz sualsiz kabul ettiği kullan at mantığı, hem dünyayı kirletti hem insanı. Her şey bir tarafa, insan bile günümüzde kullan at olmuş durumda.

* * *

İşte bu yüzdendir bu kadar kötü şartlarda yaşam mücadelesi vermemiz, bu yüzdendir bu kadar kötü şartları yaratan yöneticilerin varlığı. Sevgili okur bu kör gidişat değişebilir, tek yapılması gereken her ne yaparsanız yapın, yapmadan önce içine insan koyup işe başlayın…….

* * *

Behiç Anibal