Ne korkunç bir başlık değil mi? Evet öyle, tüm dünya tarihi boyunca insanlığa kalan en ilkel davranış biçimi savaş, ölüyor ve de öldürüyor insanoğlu, liderler konuşuyor, sermayedarlar kaçıyor ve emekçi halkın çocukları, ekmeyinin vatanını savunmak için ölüp, öldürüyor. Öldüren ölmediğinden, öldürdüğünün yanında ayakta durup gülümsüyor. Birini öldürdüğünden değil! hayatta kalan kendi olduğu için.
* * *
Bu uğurda niceleri savaşlarda, ölenlerin yanında ayakta durdu ve sonra belki birkaç yıl, belkide uzun bir ömürün sonun da öldü. Kimse kaçamıyor ölümden, mesele nasıl öldüğüde değil nasıl yaşadığı. İnanın bir savaştan belki de kahraman olarak çıkanlar, günün sonun da hasta yatağında o vicdanın muhakemesi ile yalvara yalvara ölüyorlar.
* * *
Ne sebeple olursa olsun bir insanı öldüren kişi, o an itibari ile tüm insani değerleri, yüreğini parçalaya parçalaya oraya gömer, ta ki o gün gelip o gömüler hortlayana kadar. Savaşların hiç biri haklı olamaz, insanların öldüğü hiç bir dava haklı olamaz. Bu ilkellikten ne zaman kurtuluruz? Ne zaman insan olmanın gereğinden başka bişey düşünmeyiz? İyilikten yana da değil sevmekten yana ne zaman olacağız? Ne zaman neye inanırsa inansın, hangi dili konuşursa konuşsun, hangi ten rengine sahip olursa olsun, hangi cinsiyeten olursa olsun ve de hangi yaşta olursa olsun sevebileceğiz insanları? Ne zaman kurtuluruz, marsa koloni gönderen bu çağın içerisinde bu savaşları var eden, tüm ilkeliği yaratan zihinden?
* * *
Sevgili okur! bu savaştan kurtulmanın yolu, en büyük savaşı vermekle başlar, emekçi halkların bir birine sarması ile, tüm halkların emekle beslenen sevgisi ile, kadınlar ve erkekler bir olmayı başarıp, yan yana omuz omuza tüm bu sermayedarları devireceği, haklı ve gururlu mücadeleyi ‘’tüm halklar kardeştir’’ çatısı altında örgütlenme ile başaracak. Çok ütopik görünüyor değil mi? Ancak değil inanın değil, emek toplumun en küçük yapı taşı aileyi bile bir arada tutar. Einstein’ da dediği gibi ‘’ bir kum tanesini çözerseniz, kainatı da çözersiniz’’ emek tüm halkların tek birleştirenidir.
* * *
Dünyanın tüm bu kan döken sömürgeci sermayedar kurumları, BM’den, NATO’dan ve de dünya barışı adı altında toplanıp kanla attılan imzalarla bir araya gelen, tüm oluşumlardan kurtulması gerek, bunlar girdikleri hiç bir yere barışı getiremedi, hiç bişey yapmadığı gibi, insanları kutuplaştırıp böldü, bu gün ve de yakın geçmişte dökülen her bir kan da parmak izler var. Ukrayna ve Rusya savaşında ve bu güne kadar ki tüm savaşlarda, ölen her bir cocuk, kadın, erkek, hayvan ve insanlıktan, bir o kadar insanın başka ülkelerin kapısında donarak öldürüldüğünden, henüz yenemediğiniz bu kapitalistlerin döktüğü her bir kan sebebi ile, ÖZÜR DİLERİM.
* * *
Henüz barışın bilincine ulaşamadığımız için, henüz sevmek nedir? Öğrenemediğimiz için, henüz tüm halkları bir birine emekle bağlayamadığımız için, kısacası tüm insanlığın öldüğü bu savaşların bir türlü önüne geçemediğimiz içi ÖZÜR DİLERİM…..

Behiç Anibal