Belediye reform yasası bin bir kavga ile elini kolunu sallayarak geçti genel kuruldan, zaten daha farklı bir sonuç ta beklenmezdi. Emekçi meclis önünde sabahlara kadar bekletildi, kah gerginlik başlığı altında itiş kakış oldu, kah sloganlar atıldı, bir ara CTP, vekilleri ile bir geldi bir gitti.

* * *

Sonra sendika başkanları içerden dışarı, dışarıdan içeri girdi çıktı en son genel kuruldan atıldı. Vekiller kürsü kapattı bir ara meclis başkanı ara vermek yerine slogan nitelinde, kan dökün ara vereyim dedi, ardından ara verdi. Tanınmış en ideal liberal parti ki meclis kürsüsünü kapatmıştı, işte o vekiller kurulu terk etti bir hengame ki sorma.

* * *

Ve dışarda emekçi kapıyı kırıp greyderin önünde bekledi, daha neler neler olmadı ki, sendika neredeyse sabah kadar çağrı yaptı ve daha bir sürü şey. İnanın tiyatro izler gibi izledik, konuşmalar bilgece bir biçimde, en büyük liberal ve muhalefet parti liderinden geldi. Belediye başkanları, ayrı ayrı dertlendi ve olayın ciddiyetinde gibi yaparak açıklamalar da bulundu.

* * *

Bu sahnede oynan oyun bu günün kurgusu değildi, bu dayatma yasanın dayatanları tarafından yazılıp, oynatılan bir oyundu. Halka rağmen, emekçinin terine rağmen, halkta büyük tepkilere yol açacak bir yasayı en iyi geçirtme yolu buydu. Ve yapıldı, şimdi ben soruyorum, bu yasa önümüze bu gün mü geldi, yani kimse haberdar değildi de şimdi mi haberimiz oldu?

* * *

Hayır bu yasa geleli ve bir şekilde haberdar oluşumuz seneler öncesindendir, yani bu yıllar içerisinde o meclis de gördüğünüz baş rol oyuncuları hep oradaydı. Bu yasadan haberdardı ve bir Allah’ın kulu da, bunu ele alıp daha iyi bir hale getirebilmek için çalışmadı. Sendikalar bilmiyor muydu? Evet biliyorlardı. Peki onlar bu konuda hiçbir çalışma yaptı mı? Hayır yapmadılar.

* * *

Bu gün sermaye temsilciliği yapıp kendine kitle partisi sıfatı veren en büyük liberal parti sosyalist başlıklı bir metin adı altında, bahaneli açıklamalar yapıyorlarken, akla soruların düşmemesi mümkün değil.Aylardır yapmış olduğunuz yerel seçim hazırlıklarını bu yasanın geçecek olduğunu bilerek yapmadınız mı? Yani siz şimdi bu çıkışları yaparken, meclis kürsüsünü kapatırken seçim hedefinde bir hamle olmadığını idea edebilir misiniz?

* * *

Yani yarım asırdır bu memleketin siyasetinin içerisinde olmakla kalmayıp, kah hükümette kah en büyük muhalefet partisi olarak yer almadınız mı? Yıllardır elinizde olan imkanlarla bu ülkenin daha iyiye gidebileceği bir yol çizemediğiniz gibi, sermayedarlara hizmet etmediniz mi?

* * *

Partilerinizin isimleri ve de renkleri farklı olabilir, hatta birinizin rengi bukalemun gibi deyişe biliyor. (Muhteşem bir doğa özelliği bu ancak doğanın diğer canlılarında olması daha çok tercihimdir). Diyeceğim o ki yok bir birinizden farkınız, her biriniz bir ötekinden mirası ile hareket etmekten daha öteye geçemediniz. Bu sebeple birileri sizi ayni yerden eleştiriyorsa, bu onun sizden daha aşağıda olduğundan değil, sizin düştüğünüz durumdan daha yukarda bir yerde durduğu içindir.