Aileniz en kıymetliniz değil mi? Doğar ve bu kavramı tamamlayan bireylerle, aile olmanın mutluluğunu, güvende olmanın huzurunu yaşarsınız. Yapılan bin bir fedakarlıkla büyütülür, sonra tercihler neticesinde, ailenin bağı ve onların sevgisinin verdiği güç nisbetinde, kendi yolunuzu çizersiniz. Pek tabi tüm aile oluşumları böyle değil, ancak gelen olarak sevdiğimiz insanların, bir birini gözetme şekli bu şekilde ilerler.
* * *
Tabi bu aile bireyleri içerisinde, gün gelir yaşlı ve ya genç olsun bakıma ihtiyaç duyacağı, bazı şart ve koşular oluşur. Bu pek tabi siz de olabilirsiniz ya da en yakınınızdan başka biri de. Hala hazır da bu ada yarısın da verilen hayat mücadelesi varken, bir de böyle bir durumla karşı karşıya kalındığın da, alternatifler aranır ve en iyi bakım için, bağlı olan aile bireyleri can ve başla çalışmalar yürütür.
* * *
En nihayetin de verilen hayat mücadelesi zamansızlık yaratarak, bizzat üslenmek istenen bakım zora düşer. Pek ne yaparsınız, yakınınız belki hastahane odasın da, belki de evde hasta yatağın da tüm ihtiyaçlarını giderecek birilerini ararsınız. Eğitimli olmasını istersiniz, en azından en acil durumlar da ne yapabileceğini bilmesini, hastanın temizliğini nasıl zarar vermeden yapabileceğini bilen biri.
* * *
Ancak yoktur, bu ada yarısında olmayan ve hayatın kalitesini düşüren diğer her şey gibi yok. Kamu zaten yok, başlarsın eşe dosta sormaya, sonra sosyal medyadan çeşitli sorularla arama motorundan sorgularsın. Sonra birileri gelir gider, ve siz birini seçersiniz, ödemeyi anlaşırsınız, bir bakarsınız ki yabancı uyruklu bir öğrenci işe alınır. Nerdeyse hiç bir deneyimi yok, üstelik çalışma iznine de gerek yok. Kaçak işci statüsün de, hastanıza bakım hizmeti başlatırsınız, e bu alanda arayan, soran, sorgulayan bir kamu dairesi de yok.
* * *
Siz bir rahatlarsınız tabi, kişiye göre değişen bir içsel duyu ile rahatlık gelir. Peki nasıl bakılır hastanıza, yapabiliyorlar mı? Yoksa zaten başkasını nerede bulacağız? Deyip pekte takılmıyor musunuz bu duruma? Şimdi gelelim esas meseleye, hastahanede bu konuda neler oluyor bir fikriniz var mı?
Yok mu? Ben biraz bahsedeyim size o zaman.
* * *
Orada bu konuda bir çeteleşme olmuş, bir gurup yabancı uyruklu insan, sorulduğunda kendilerini öğrenci diye tanıtan insanlar, kimsenin önemsemediği bu alanda kayıtsız, sorgusuz, sualsiz ailelerin yükünü alırmış gibi yapan, ne hijyeni ne de hastanın durumu umurlarında olan bir grup oluşmuş. İhtiyac duyulduğu takdirde oradaki çalışanların da ailelere tavsiyeleri ile, bu insanlar aileler tarafından tutulur. Bir kişinin ayni anda üç hastaya baktığı bile görülen ve üniversitelerin kaçak işci taşeronluğu yaptığı bu alanda, bu insanlar boy gösteriyorlar.
* * *
Sağlık konusun da hiç bir eğitimi olmayan, bu kişilerin denetimi de pek tabiki yoktur. Orada mağdur olan hastalar onların yakınları tarafından bile sorgulanıp, denetlenmeyen bu insanların o odalar içerisinde bir birlerini traş ettikleri bile şahitlidir. Peki neler oluyor? Bu kendilerine hasta bakıcı diyenler ve tamamen kaçak işci statüsün de çalışanların, o hastahanelerde kimin izinleri ile yer alıyorlar? Bundan bence her kesin haberi var peki ne yapılacak?
* * *
İhtiyaclı kimselere bakım çok önemli bir konudur, en başta sağlıktır ve tüm halkların sağlığından önce bu alanın yetkilileri, sonra ise bu yetkileri onlara veren hükümetlerin alanı olmalıdır. Tüm sağlıkta hala hazırda baş gösteren sorunlarla birlikte bu konuda ele alınıp, bu alanında denetime ve gerekli çalışmalarla düzene ihtiyacı vardır. İnsan hayatı ucuz değildir ve kimsenin cebini doldurmak için kullanacağı araçta olmamalıdır….

Behiç Anibal….