Şu ara bir şikayet furyası başlamış, e bu seçimi neden yaptık ki madem yine aynisi olacaktı? Başlıklı ve de çeşitli versiyonları ile hep bu soruyu duyar oldum. Ben onlara şunu soruyorum ‘’ değiştirmek için ne yaptın? Cevap yok. Olamaz da ya boykot ettin, ya da mücadele eden insanları seçemedin değil mi? Ya da hiç bir biçimde değişimi düşünmedin de! iş ola sırf konuşma olsun diye bişeyler söylüyorsun şimdi.
* * *
Neye dayanıyor olan biten? Şikayet edip edip hiç bir değişimi kabullenmeyen halka tabiki, başka nere dayansın ya da sırf şikayet edip müdahale var diyenlerin, müdahale edenlerin karşısında durmadığı için. Şimdi artık bu konular ve sorular için vakit geçti ve de hiç bir anlamı yok, yapılması gereken gelinen şu son nokta da halklar olarak ne yapmamız gerektiğini düşünmek.
* * *
Ne istediğimize gerçek anlamda karar vermeliyiz, neler değişmeli mesela? Bunu bir düşünmeli ve derhal talep etmeliyiz, bireysel değil örgütlü olarak. Ne istiyoruz? Sağlıkta kaliteli kamu hizmeti, bu nasıl sağlanır? Sermayenin elini eteğini bu alandan çekmesini sağlayarak olur, diyeceksin ki ‘’kim bunlar mı değişecek?’’ Yanlış bir soru onlar değil, değişimi sen gerçekleştirecek.
* * *
Sonra biraz daha düşünelim, kamusal eğitim istiyoruz okuların kafamıza yıkılmadığı, öğretmenlerin sermayedarlara peşkeş çekilmediği, müşterinin değil öğrencinin olduğu, tam gün kaliteli kamusal eğitim taleb etmeliyiz. Değişen ve genişleyen kitlelere rahat ve katılımcı eğitim, bunları karşılayabilen kendi öz denetleme mekanizmalarını çalıştırabilen öğretmeni, çıkarlar doğrultusunda baskılamalarına engel olmalıyız mesela. Bu değişimi yine onlar yapmayacak, sen yapacaksın çünkü orada olmalarının sebebi sensin, sen talep etmiyorsun ki.
* * *
Özel bakıma ihtiyaç duyan bireylerin, yaşlı ya da engelli! kamu eli ve denetimi doğrultusun da, en kaliteli yaşam koşullarının onlara verilmesi için mücadeleci ve talepkar olmalıyız. Şiddet gören kadın ve çocukların güvenliğinden sorumlu olan kamunun, bu konuda derhal gerekli adımları atmasını ve her bölgede kadın sığınma evi ve yine her bölgede, eğitimli profesyonel kişilerden oluşan kadına şiddet birimi kurulmasını talep etmeliyiz, ısrarımızdan bir adım geri atmadan.
* * *
Trafikte can güvenliğimiz için ne yapılması gerekiyorsa, onları talep etmeliyiz mesela, karanlık yollar değil, güvensiz sürücülerin kol gezdiği değil, kaliteli yollar da, eğtimle kendini geliştirmiş araç kullanıcıları ile yol almayı ve kısacası canımızın değerli olduğunu anlatıp, mücadelemizle hak ettiğimiz, vergilerimizle desteklediğimiz her şeyi talep edip istemeliyiz.
* * *
Sevgili okur; değişim seninle başlar, sen kendini emekten yana, halktan yana olan yanına çekersen, onlar da sana ya boyun eğer ya da oralardan kalmak zorunda kalırlar. Ne istediğine iyice odaklan, yaşanabilir bir ülke için, yaşatılacak bir mücadele gereklidir…..

Behiç Anibal…