M.Ö. 600’de Miletuslu Thales, kehribarın sürtünmesiyle elektriklenme olayını buldu  – şu anda statik elektrik dediğimiz şey.

Daha sonra bu süreç 1600 lü yıllarda  İngiliz bilim adamı William Gilbert  ve 1800 yıllarda Thomas Edison ve Tesla ile devam etti.

Elektrik üretimi 100 yıl önce başlamadan evler gazyağı lambaları ile aydınlatıldı, yiyecekler buz kutularında soğutuldu. Odalar odun veya kömür sobaları ile ısıtıldı.

Bugün elektrik çağında yaşamaktayız.Yada en azından biz öyle düşünüyoruz.

Kullandığımız enerjinin büyük bir bölümü elektrik enerjisidir. Evlerde ve iş yerlerinde elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirerek, aydınlatma amacıyla kullanmaktayız.

Yine elektrik enerjisini ısı enerjisine kolayca çevirebilen, elektrik ocakları ve sobaları, kullanılmasının basit ve temizliği nedeniyle vazgeçilmez durama gelmiştir.

Elektrik enerjisinden yaralanılarak kullanılan  klimalar son yıllarda yerlerini almıştır.

En ileri düzeydeki haberleşme cihazlarının çalıştırılmasında elektrik enerjisinden yaralanılır. Radyo, televizyon, telefon, hesap makineleri ve bilgisayar gibi bir çok cihaz, elektrik enerjisinden başka bir enerji çeşidi ile çalışmazlar.

Yine evlerde kullanılan süpürge, çamaşır, bulaşık makinesi ve diğer birçok küçük cihazlarda mekanik enerjinin elde edilmesinde, elektrik motorlarının kullanılması kaçınılmazdır.

 Elektrik motorlarının diğer motorlara göre daha küçük boyutta yapılabilmesi çalıştırılıp durdurulmasının basit bir anahtarla mümkün olması, özel bir bakım gerektirmemesi ve sessiz çalışmaları, ev cihazlarında elektrik enerjisinin kullanılmasının en önemli nedenlerindendir.

Elektriğin sanayide kullanılma yerleri de sayılmayacak kadar fazladır. Elektrik makinelerinin verimlerin yüksek olması, yani kaybın minimum olması, kumandalarının kolaylığı ve yapılarının basit olması, diğer enerji makineleri yanında ön sırayı almalarına neden olmuştur.

Kullanılacağı yere kadar en az kayıp götürülebilen en uygun enerji, elektrik enerjisi, yine diğer çeşitlerine en kolay çevrilebilen bir enerjidir. Elektrik santrallerinde üretilen elektrik enerjisi, binlerce kilometre uzaklıktaki yerleşme merkezlerine, iletim hatları ile kolayca iletilebilir. Kullanma amacına uygun olarak mekanik, ısı veya ışık ve kimyasal enerjilere kolaylıkla çevrilir.

Elektrik enerjisi, akümülatörlerde kimyasal enerjiye dönüştürülerek depo etme olanağı bulunduğu gibi, küçük de olsa, elektik enerjisi kondansatörlerde de doğrudan depo edilebilir.

Elektrik enerjisinin kimyasal etkisinden yaralanılarak, madenler üzerindeki yağlar gibi istenmeyen maddeler temizlenir.

Sağlıkta yaşam destek üniteleri ,diyaliz cihazları ,küvörzler,röntgen ,ulturason,MR cihazları  içinde elektriğe ihtiyaç vardır.

Sağlıklı gıdaya ulaşmak içinde.Isınmak ,serinlemek içinde.

Şimdi siz bizlerin bunlardan vazgeçmemizi istiyorsunuz.

Tarımcının  Hayvancının  Sanayicinin  Turizimcinin kapılarına kilit vurmasını istiyorsunuz.

Elektriğe %32 zam ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Elektriğin kw saati 80 kr.

Ne diyebilirim ki.Bizim sorun çözme kabiliyetimiz işte bu kadar .

Zam.

Edison ve Teslanın kemiklerini sızlattınız.