Geçen hafta yapılan İki Toplumlu Sağlık Komitesi Toplantısı’nda, gözden kaçan ciddi bir skandalın yaşandığına inanıyorum.

Konu, Koronavirüs pandemisi ile ilgili epidemiyolojik veriler.

Rum tarafı, gayet güzel bir epidemiyolojik veri haritası çıkarmış.

Beklenen de buydu, zaten çıkaracaktı. Zira AB üyesi olmaları itibari ile bunu yapmama gibi bir lüksleri olamazdı!

Bizim taraf (ister Kıbrıs’ın Kuzeyi deyin, ister KKTC), çıkarsaydı şaşardım zaten. Çünkü kendimizi nereye konumlandıracağımız konusunda ciddi sıkıntılarımız var.

Devam edelim ve önce Sayın Dr. Bülent Dizdarlı’nın sözlerini hatırlayalım:

‘’Çok şükür ki bu toplantıda iki çok kıymetli arkadaşımız vardı. Dr. Emre Vudalı ve Jale Refik Rogers, deneyimleri, bilgileri ve birikimleri sayesinde Rumları tatmin edici bilgileri verdiler ve boş olmadığımızı, bu tarafta da bu işin çalışması olduğunu onlara dillendirip anlatabildiler.’’

Epidemiyolojik verilerin kimler tarafından hazırlanması gerektiği (ki içinde hala gizli siyasetler dönüyor) ayı bir konudur.

Ancak, Rumlara tatmin edici bilgiler verilmesi konusu kafama takıldı. (Zaten, geçenlerde, verilerimize güvenmediklerine dair açıklamalarını da yapıverdiler.)

Zaten biizim onları tatmin etmemiz de gerekiyor mu anlamadım?

Hadi bunu da geçelim.

Toplantıda, Sayın Dr. Emre Vudalı ve Rogers, bilgileri ve birikimleri sayesinde ‘’güzel’’ bir sunum yapmışlar.

Peki bu sunum için gerekli olan bilgilere nasıl ulaşıldı?

Saçma bir soru, değil mi?

Zira, Sayın Jale Refik Rogers…

  1. Mevcut hükümetin küçük ortağı olan Halkın Partisi’nin milletvekilidir.
  2. Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı’dır.
  3. İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nde Enfeksiyon Alt Komitesi Eş Başkanı’dır.
  4. Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genetik Laboratuvarı eski sorumlusudur. Malumunuz, buradaki kadrosu milletvekili olması nedeniyle dondurulmuştur.
  5. KKTC Başbakanlık Koronavirüs Bilim Kurulu üyesidir.

Bu bilgi ve birikimleri elde ederken hangi konumlarını, hangi sıfatlarını kullandılar?

Bu bilgi ve birikimler madem mevcuttu ve İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nde de veriler karşılıklı olarak paylaşılacaktı, o zaman neden Sayın Rogers, bireysel bir sunum yapma yerine, bunu hükümetin bir sunumuna dönüştürme konusunda adımlar atmadı?

Bireysel sunum konusuna katılmazlarsa, o zaman KKTC’nin hangi makam ya da makamlarını temsilen bu sunumu yaptığını açıklamak zorundadırlar.

Sayın Rogers’in konumları küçümsenmeyecek derecede önemlidir.

Ancak, o toplantıda, KKTC Halkı’nı temsil eden diğer tüm konumlarını adeta elinin tersi ile itercesine, neden bireysel bir sunum yapmayı tercih etmiştir?

Bu sorunun cevabı çok önemlidir. Kendileri bu soruya cevap vermek istemezse, Sayın Kudret Özersay’dan beklerim bu sorunun cevabını!

İki Toplumlu Sağlık Komitesi ile KKTC’nin hukuken ve siyaseten ayrı konumlarda olduğu cevabı gelirse de soracağım soru şudur: Neden bir taraftan KKTC’nin konumsal/makamsal yetkilerini kullanırken, diğer taraftan İki Toplumlu Sağlık Komitesi çatısı altında, Türk tarafını temsil ederken bizlerin küçük duruma düşmesine müsaade ediyorsunuz?

İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin Türk tarafından ve Özellikle Sayın Rogers’ten ricamdır.

Bu güzel sunumu bizlerle de paylaşınız.

Sayın Rogers’in Rum tarafı ile paylaştığı verileri öğrenmeye, Rumlardan daha çok, Adanın Kuzey’inde yaşayan KKTC HALKI olarak sanırım bizlerin daha çok hakkı var!

Sunumu paylaşınız ki öğrenelim, hatamız varsa düzeltelim…

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899