İnsan yaşamı başladığı zamandan bu yana haberleşme gelişerek bu günlere gelmiştir. Dumanla haberleşenler yanında, borularla haberleşenler oldu. Kendileri giderek veya habercileri göndererek haber iletmelerden sonra bu iş güvercinlerle yapılmış. Mektup ve telgrafla haberleşme derken, telefonlar devreye girdi. Telli telefon, telsiz derken cep telefonları , internet ve televizyonlar sayesinde bugün savaşlar bile anında izlenir hale geldi.
Haberleşme, insan yaşamında olmazsa olmaz. Savaş zamanlarında taraflar arasında iletişim bir dönem Kızılhaç ile yapıldı. Kızılhaç 1974 Barış Harekatı günlerinde güney Kıbrıs’ta kalanlarla kuzeydeki akrabaları arasında da mesaj taşıdı.
Kıbrıs’ın güneyi ile kuzeyi arasında, yeterli olmayan telefon iletişimi durunca, aileler bir birlerinin iyilik haberlerini Kızılhaç’ın götürdüğü mesajlarla aldılar. Güney Kıbrıs’ta kalanlar kuzeydeki ailelerinden haberleri de Bayrak Radyosu’nun yayınladığı mesajlardan aldılar.
Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK)’a işe geldiğim 15 temmuz 1974 tarihinde Rumların Makarios’a karşı silahlı darbesinden sonra şehirler arası ulaşım durduğundan mecburen Lefkoşa’da kaldım. 20 Temmuz Barış harekatı sonrası da Üçşehitler (Goşşi) köyünde kalan aile bireyleri ile iletişim sıkıntıları yaşadım.
Kızılhaç’ın imkanı ile Goşşi’deki aile ve akrabalar ile Larnaka’daki yeğenlerime mesajlar gönderdim. Larnaka’dan aynı mesaj kağıdının arkasına yeğenim Sonuç cevap yazarak gönderdi. Goşşi’ye gönderdiğim mesajlara da yeğenim Semal ve Annem’den cevaplar geldi.
Bu yazımda 40 yıl önce bu günlerde gerçekleşmiş bu mesajları sizlerle paylaşıyorum.

1) 6 Ağustos 1974 tarihli mesaj;

Gönderen; Ersoy Yusuf (Emir Ersoy)– Lefkoşa
Alıcı; Mustafa Raşit (Amcamın oğlu)-Larnaka
Mesaj; ‘’ Kardeşim Mustafa, nasılsın? Sıhhatte olduğunu ümit ederim. Sağlam tut ve korkma, bizler hep iyiyiz. Köylüler de iyidir. Merak etme. Selamlar. Hüseyin’e ve ……… da selam. Ersoy’’
Mesaja yanıt, Mustafa’nın kızkardeşi Sonuç’tan geldi.
‘’Kardeşim (Emir) Ersoy, Bizler hepimiz iyiyiz. Mustafa, Hüseyin esirdir. Eniştem yaralıdır. Köyü merak ediyoruz. Luricina’ya mı taşınmışlar? Doğru mu? Bize bildirin. Abime, Bilge’ye, yengeme sana selamlar. Sonuç.’’

2) 9 Ağustos 1974 tarihli mesaj;
Gönderen; Semal Raşit (Amcamın oğlu)-Goşşi
Alıcı; Yusuf Ersoy (Emir Ersoy)-Lefkoşa
Mesaj ; ’’ Sevgili yeğenim, mesajını aldım. Daha önce de radyodan dinlemiştik. Larnaka’dan bir haber almadık. Yalnız Günal yaralanmış. Ünal’ın mesajını da radyodan aldık. Bizler de iyiyiz. Selamlar.’’

3) 9 Ağustos 1974 tarihli mesaj;
Gönderen: Hayriye Yusuf (Annem)-Goşşi
Alıcı; Yusuf Ersoy (Emir Ersoy)-Lefkoşa
Mesaj; ‘’Sevgili oğlum Ersoy, mesajını aldık. İyilik haberine çok sevindik. Bizler de hepimiz sıhhat ve afiyetteyiz. Merak etme. Sana ve ordaki bütün sülaleye selamlar. Bizler köydeyiz, kaçmadık. Selamlar. Annen.’’
Barış Harekatının ikinci safhası olan 14 Ağustos 1974’de köye (Üçşehitler-Goşşi) Rumların silahlı saldırıları sonucu köylüler gece köyü terk ederek Akıncılar Türk köyüne sığındılar. O gece kaçamayanlar dağlar ve ovalarda bir süre kaldıktan sonra Akıncılar’a gidebildiler.
Sevdiklerinizle her daim haberleşme içinde olmanız dileklerim.