Milli Eğitim Bakanlığı’nda saat saat 10:00’da başlayan toplantıya YÖDAK Başkanı Prof Dr. Hüseyin Gökçekuş, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler ile Yakın Doğu Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu, Lefke Avrupa Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Lefkoşa İngiliz Üniversitesi ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi rektör ya da rektör yardımcıları katıldı.

Toplantının başında Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş ve Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler birer konuşma yaptı.

BEROVA: “YÜKSEK ÖĞRENİM ÖNCELİKLİ KONULARIMIZDAN”

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, yüksek öğrenimle ilgili üniversite temsilcileriyle bir toplantı yaparak, üniversitelerin son durumu, yaptıkları işlemleri, aralarındaki ilişkileri, YÖDAK ve YÖK ile ilişkileri istişare etme ihtiyacı hissettiklerini dile getirdi.

Berova bu tür istişare amaçlı görüşmelerin üniversitelerin gelişimi açısından önemli olduğunu da söyledi.

Özdemir, Berova, eğitim turizmi diye adlandırılan yüksek öğrenimin en değer verdikleri, öncelikli konular arasında olduğunu ifade etti.

GÖKÇEKUŞ: “ÜNİVERSİTELER KOMİTE TARAFINDAN DENETLENECEK”

YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş da üniversite ve öğrenci sayısının artışına bağlı olarak yapmaları gereken işlerin de çoğaldığını söyledi.

Üniversitelerin kalite açısından yaptıklarından memnuniyet duyduğunu kaydeden Gökçekuş, “Bu yarışta kalabileceklerse, özellikle dış kalite güvence ajansları tarafından planlanmış akreditasyondan geçirilmeleri gerektiğine inanmışlar ve bu yönde büyük çaba sarf ediyorlar. Bu 10 yıl öncesi için geçerli değildi” dedi.

Gökçekuş, Türkiye ve KKTC hukukuna göre kurulmuş üniversitelerin karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşma gereği olarak, YÖDAK ve YÖK’den oluşan 5 kişilik ortak komitenin Kıbrıs’taki üniversiteleri düzenli olarak denetleyeceğine ilişkin çalışmalarda son aşamaya gelindiğini söyledi. Taslağın kendilerine ulaştığını dile getiren Gökçekuş, bu bilginin Salı günü rektörlere sunulacağını ve kıstasların son halini almasının ardından takvimi de belirleneceğini kaydetti.

Gökçekuş böylelikle KKTC’de üniversitelerin ilk kez bu komite tarafından denetleneceğini belirtti.

YÖDAK’ın ayrıca yapması gereken akreditasyon işlemleri bulunduğunu ve ilk kezbunlara bu yıl başlama kararı aldıklarını dile getiren Gökçekuş, bazı çalışmaların tamamlanmakta olduğunu ve bundan sonraki ilk üniversiteler arası akademik kurul toplantısında görüşe sunulduktan sonra yasanın öngördüğü şeyleri yapmaya başlayacaklarını söyledi.

Gökçekuş yüksek öğrenim strateji belgesi ve buna bağlı eylem planının da sonuna geldiklerini dile getirdi.

ÖZTÜRKLER: “CİDDİ GİRİŞİMLERİMİZ VAR”

Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler de konuşmasında üniversitelerin ülkenin bugünü ve geleceği için çok önemli olduğunu söyledi.

Yaklaşık 74 bin öğrencinin adada ağırlandığını kaydeden Öztürkler, 2010 yılından itibaren KKTC’nin üniversite adası olma yolundaki adımlarını hızlı şekilde attığını belirtti.

Yüksek öğrenimin doğru ve planlı bir şekilde kazandığı bir ivmeye sahip olduğunu ifade eden Öztürkler, bakanlık olarak bu konuda ciddi girişimleri olduğunu söyledi. Öztürkler, yüksek öğrenimin kalitesini artırmak, üniversitelerin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak adına Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha aktif bir sürecin içinde olacağını vurguladı. Üniversite temsilcileri ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda geçen hafta bir ön toplantı yaptıklarını kaydeden Öztürkler, üniversitelerin yürüttüğü işlerin daha sağlıklı ve düzenli gidebilmesi adına neler yapılabileceğini masaya yatırdıklarını da anlattı.

Öztürkler, bugün de stratejik adımlar atma, artan öğrenci sayısına bağlı olarak üniversite kalitesinin artırılması ve daha sağlıklı bir yapıya ulaşma konularını ele alacaklarını söyledi.
Editör: TE Bilisim