Baştan söyleyeyim. Botox ile güzelleşme sadece kırışıklık giderme ile olmuyor bu ülkede.

Bu güzelleşme başka güzelleşme.

Anlatayım.

Botox, nöroloji alanında, özellikle spastisitede, istemsiz göz, yüz, boyun hareketlerinde ilaçların etkisiz kaldığı durumlarda imdadımıza koşan çok değerli bir İLAÇ!

Ülkemize de mevcut ve kullanılıyor.

Ancak pahalı bir ilaç. Maddi durumu olmayanlar için devletin sosyal mekanizmaları başarılı bir şekilde devreye giriyor.

Ülkemizde ise tabii ki yine devlet doktorları tekelinde. Yasa gereği tabii ki.

Gelin önce vakalara bakalım:

VAKA-1

Geçitkale’de. Yatağında, annesi tarafından bakılan 45 yaşlarında bir hasta. Kollarında, bacaklarında, boynunda ileri derecede kas katılıkları vardı.

Zaman zaman yaptığım ev ziyaretleri neticesinde, Botox tedavisinden fayda görebileceğini düşünerek ailesine teklif ettim. Kabul ettiler. Hastasının müdavi doktoru olarak Botox raporu çıkarmak üzere İlaç Kurulu’na çıkardım. Kurul müracaatı sırasında, hastama kolaylık olması amacıyla fotoğraflarını da ekledim. Hangi kaslara ne kadar doz Botoz gerektiğini de tek tek yazdım.

Oradaki genç bayan nöroloji uzmanı meslektaşım, bu müracaatı geçerli görmedi! Hastayı ambulansla Geçitkale’den aldırtıp Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne, ‘’ayağına’’ getirtti! Tanıyı doğruladı ve gerisin geriye evine yolladı. Botox tedavisi için ayrı bir gün verildi. Hasta yine ambulansa konularak Geçitkale’den Lefkoşa’ya getirildi ve Botox tedavisi uygulandı. Nedendir bilinmez, önerdiğim kaslardan farklı kaslara uygulandı. Sonuç? Hastada hiçbir değişiklik olmadı!

Ha bu arada, kamuda kadrolu ve Botox ile ilgili yasaları harfi harfine uygulama becerisine sahip bu meslektaşım, özel bir hastanede yasa dışı çalışmaya da devam etme konusunda ise hiçbir zihniyet değişikliğine gitmedi!

Hastam değil, ama sevgili meslektaşım, kendilerine yontulan kanunların da himayesi altında BOTOX İLE GÜZELLEŞTİ!

VAKA-2

Doğumsal gelen epilepsisi ve spastik yürüyüşü olan, 20’li yaşlarda bir hasta. Babası arkasından iki kolu ile kollarından omuzlarından sarılarak yürütebiliyor. Başka türlü yürümesi olanaksız. İkinci görüş için Gazimağusa’dan geliyorlar. Ortopedi ile birlikte değerlendirmemin ardından, bacaklarındaki bazı kaslara Botox tedavisi önerdim. İlaç ücretini ilk aşamada, kendileri karşıladılar. Deneme dozlarında olduğu için 400 TL dolaylarında tuttu. Bunun maddi yükünü karşılayabilecekleri için kurulla uğraşmak istemedik. Fayda gördüğünü anlayınca, yine İlaç Kurulu’na çıkararak tam doz yapmaya karar verdik. İlaç Kurulu’na detaylı rapor yazdım. Raporda hem yeni epilepsi ilacını hem de Botox tedavisi için gerekli Botox miktarını belirttim.

Ne ilginçtir ki, oradaki bir başka genç bayan nöroloji umanı meslektaşım, epilepsi ilacını onaylama nezaketinde bulunurken, Botox için tepesindeki isme, amirine sordu. Onaylanmadı!

Kendileri yazar ve yaparlarmış!

Bu sefer hiç üşenmedim, Kurul sekreterini aradım. Yasa gereği kurula çıkarırmışız ama onaylansa da özel doktoru ilacı yazamaş, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden alamazmış.

İlaç ve Eczacılık Dairesi’ni aradım. Hani yasa gereği toplumun ilaçlarını israf etmeden, tertipli düzenli saklaması gereken, otomasyonu olması gereken, milyonlarca TL’lik ilaçları israf etmemesi, ederse de yine yasa gereği hesap vermesi gereken devletin kurmunu! O kurumun en yetkilisi ile görüştüm. Yine karşıma kutsal yasaları çıktı!

Üşenmedim, sevgili genç bayan meslektaşımı aradım. Kendileri yine, epilepsi ilacının onaylandığını ancak Botox’un yasa gereği rapori reçete ve uygulamasının kendileri tarafından yapılması gerektiğini söyledi! Eeeee, söz konusu yasalar olunca teşekkür edip telefonu kapattım. Bir taraftan da sevgili meslektaşımın yasal olmayan bir şekilde özel hastanelerde nasıl hasta baktığını da sorguladım. Bu ülkede yasa vaaar, yasa var dedim geçtim.

Hastam değil ama sevgili meslektaşım, kanunların da himayesi altında BOTOX İLE GÜZELLEŞTİ!

Değerli okurlar;

Bu ülkede BOTOX tekeli de var!

Firmalar da bu işin içinde.

Nereden biliyorum?

Bir kongrede, Botox’u üreten ALlergan Firması’nın yetkilisi ile hoş bir sohbetim olmuştu. Bu sempatinin neticesinde, KKTC’den gelen Nöroloji uzmanı olduğumu da öğrendiğimde, 20 hasta bulun da KKTC’de meslektaşlarınıza ücretsiz uygulamalı eğitim verelim demişti.

O eğitim gerçekleşmemiş, telefonlarıma da çıkmamıştı.

Çünkü ben KKTC’de özelde çalışan bir doktorum.

Çünkü BOTOX KKTC’de yasalarla da koruma altında, hastalar için değil, devlet doktorları için var!

Kamudaki bazı meslektaşlarım da bu sayede, BOTOX İLE GÜZELLEŞTİKÇE GÜZELLEŞİYORLAR!

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899