Gazimağusa Devlet Hastanesi Yönetimi’nden bana dün iletilen yazıyı, noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşıyorum:

‘’23 Kasım 2020 tarihli yazınızda Gazimağusa Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’nden bahsedilmiştir. Şu an hastaneye hizmet veren tek dernek Gazimağusa Devlet Hastanesini Geliştirme Derneğidir. Dernek kurulduğu tarih olarak 2010 yılından beri gerek işadamları, gerekse gönüllü bağışlarla toplanan makbuz karşılığı paralarla birçok cihaz alımı ve yenilik yapılmıştır.

Pandeminin başlangıç tarihi olan mart ayında KKTC’de tek bir PCR Laboratuvarı vardı. Başhekimlik ve dernek işbirliği ile covid ile mücadelede önemli bir faktör olan PCR Laboratuvarının Gazimağusa Devlet Hastanesine kurulması için çalışmalar başlatılmıştır.

PCR Laboratuvarının kurulması, kitlerin ve sarf malzemelerinin temin edilmesi için işadamları ile görüşmeler başlatılmıştır. Görüşmeler sonucu 11,100 EURO, 11,500 USD, 6000 STG ve 175,100 TL tutarında bağış toplanmıştır. Toplanan bu bağışlar PCR laboratuvarı için kullanılmıştır. O dönemde dünyanın birkaç ülkesinde üretilen kitler ve sarf malzemeler Sağlık Bakanlığı’nın da girişimleri sonucu Güney Kore’den temin edilmiştir. Ayrıca DAÜ ile görüşülerek 3 hoca önderliğinde laboratuvar süratle kurulmuş ve mart ayı içerisinde çalışmaya başlamıştır.

Bügüne kadar PCR testleri için hiçbir kişiden derneğe ücret alınmamıştır. Alınan tüm ücretler Sağlık Bakanlığı Fonuna makbuz karşılığı alınmaktadır.

Özellikle hiçbir Devlet Hastanesi’nde düzenli olarak yapılamayan ancak Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde rutin olarak yapılan tüp mide ameliyatlarından gönüllülük esasına göre bağış alınmaktadır. Bunun da nedeni ameliyat maliyetlerinin yüksek olması ve devlet bütçesine olan yükü hafifletmek amacı iledir. Bu malzemelerin önemli bir kısmı dernek tarafından alınan bağışlarla karşılanıp, ameliyatların sürekliliği sağlanmaktadır.

Derneğe toplanan bağışlar gönüllü dernek üyeleri tarafından Gazimağusa Devlet Hastanesinin geliştirilmesi amacı ile makbuz karşılığında yapılmaktadır. Derneğin toplamış olduğu tüm bağışlar ve yapılan tüm harcamalar 25 Ocak 2019 tarihinde Gazimağusa Kaymakamlığı müfettişleri tarafından denetlenmiş olup yaptğı faaliyetlerden dolayı takdir toplamıştır.

Dernekte çalışan herkes ne yıllık, ne maaş ne de başka bir menfaat sağlanmadan tamamen Gazimağusa Devlet Hastanesinin daha iyiye gitmesi için gönüllü olarak hizmet vermektedirler.

Hastane Yönetimi’’

İçimde kalan birkaç soruyu da buraya ekleyerek cevap haklarını kullanmayı bekliyorum:

  1. Gazimağusa Devlet Hastanesini Geliştirme Derneği’nin yönetim kurulu kimlerden oluşuyor?
  2. Yazıdan, derneğin en önemli gelir kalemi obezite cerrahisi olduğu anlaşılıyor. Devlette yapılmayan ancak özel hastanelerde yapılan başka cerrahi müdahaleler neden gelir kaynağı olarak görülmüyor?
  3. Derneğin gelir-giderleri en son 25 Ocak 2019 yılında yani yaklaşık 26 ay önce denetlenmiş. Son 25 ayın denetlemesi yapılacak mı? Sonucu paylaşılacak mı?
  4. Sağlık Bakanlığı’nın hiçbir merkeze PCR yapma izni verilmediği dönemde, PCR laboratuvarı açılması konusunda nasıl bir yol izlendi? Hali hazırda hangi firmalardan ve firma sahiplerinden cihaz ve kit alımları yapılmaktadır?
  5. Ve son olarak; madem Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin bu dernek aracılığı ile geliştirilmesi hedefleniyor, obezite cerrahisinin yapılmasına verilen önem, kardiyoloji hastalarına ne zaman verilecek? Anjiyografilerin ve birçok kardiyolojik müdahalelerin Lefkoşa’ya sevki ne zaman son bulacak? Gazimağusa Devlet Hastanesi, kalp merkezine ne zaman kavuşacak da mağdur olan yüzlerce, binlerce hastanın da mağduriyeti giderilmiş olacak?

Söz, yetkililerindir…

İletişim: 0542-8529899