Ekim ayının sonuna geliyoruz fakat sıcaklar hala devam ediyor.Bir taraftan çöplük yangınları diğer taraftan Belediyelerin birtürlü başedemediği sorun sivrisinekler yaşam kalitemizi düşürmeye devam ediyor.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini gün ve gün yaşıyoruz.Ülkemizinde bundan muzdarip olduğunu söylememe gerek yok.

Tabii bu sorunların temelinde yatan konu iklim değişikliği. Fakat yaşananların suçunu iklim krizine atıp beklemekte doğru değil .Neticede sorunu yaratanda bizleriz.

Çözümleri için çok farklı mücadele yönetemleri bulunuyor.Bunlardan biride hani ülkemizde gün geçtikçe azattığımız yeşil alanları artırmak.

Yeşil alanları artırmak denilince sakın aklınıza yalnızca ağaç dikmek gelmesin.Çoğu kişi bunu anlıyorda o yüzden uyarıyorum.Binalarında yeşil bitkiler ile kaplanması bu yöntemler arasında bulunuyor.Hani evinizin duvarlarını saran sarmaşıklar va ya işte buna en güzel örnek.

Bizim ülkemizde henüz mecburi ve yaygın değil.Lefke , Girne ve GaziMağusada bu maksatla yapılmamış olsada bir kaç yerde örneğine rastladım.

Fakat Avrupada birçok şehirde binalarda Yeşil Cepheler, Dikey Bahçeler ve Çatılar yaygın olarak kullanılmaya başlandı .

Tabii belirtmekte fayda var.Bu işin kontrolüde Belediyelerde.

Bu yöntem ayni zamanda bugünlerde daha çok şikayet ettiğimiz elektrik faturalarının azaltılmasınada fayda sağlayan bir uygulama.

Elektrik, doğal gaz veya diğer enerji kaynaklarında sağladığı tasarruf oranı belki inanmayacaksınız ama yüzde 25 ila yüzde 50 aralığında değişiyor.

Yalıtımsız bir binanın çatısının bitkilerle kaplanması, kışın ısıtmada kullanılan enerji miktarını yüzde beşe kadar, yazın ise soğutma enerjisini yüzde 33’e kadar azaltarak maliyet tasarrufu sağlar. Ayrıca klima olmadığında gündüz iç ortam sıcaklık dalgalanmalarını azaltır.

Son araştırmalar, bitkilerin hastanede yatan hastaların daha hızlı iyileşmesinede yardımcı olabileceğini göstermiş.

Avustralya Yeşil Bina Konseyi tarafından hazırlanan bir rapor, süs yeşil duvarlar, her balkonda bitkiler ve binanın etrafındaki büyük ağaçlar gibi yeşil altyapıya sahip hastanelerin ortalama hastanede kalış süresini yüzde 8,5 azalttığını ve iyileşme süresini yüzde 15 hızlandırdığını buldu.

İkincil enfeksiyon oranını yüzde 11 ve ağrı kesici ilaç ihtiyacını yüzde 22 azalttı .

Enerji tasarrufu açısından çok önemli kazanımlar yarattığı açık. Sağlık açısındanda sağladıkları yabana atılacak cinsten değil

Uygulaması basit ve ucuz ama sonuçları oldukça değerli.

Yeşil çatılar, yeşil cepheler ilk anda akla gelenin çok ötesinde bir fayda sağlıyor.

Büyük şehirlerin nüfus yoğunluğu arttıkça bahçe kullanımlarına ayrılan alanlar da azalmakta. Girne ,Lefkoşa buna örnek.İskeleninde bu yolda ilerlediğini söyleyebilirim.

Kanunlardaki, yönetmeliklerdeki açıklar, kuralsız uygulamalar her geçen gün kentlerde yeşil alan miktarını azaltıyor. Kamuya ait alanlardaki ağaçlar kesiliyor. İklim, kuraklık ve ısı adası etkisiyle kentlerdeki ağaçların sayıları sürekli olarak azalıyor.

Çoğumuz farkında değil ama kentte yeşil alanların azalmasının sonuçları çok vahim oluyor:

Artan ısı ile birlikte yaşanan ölümler ,seller ,çoğalan kanser vakaları,ekolojik çeşitliliğin azalması,Karbon yutak alanının azalması, karbon yutamayan bir şehir oluşması.Şehir hava kalitesinin düşmesi, havada toz ve uçucu partüküllerin sayısının artmasıŞehirde akustik sağlığın yok olması, gürültünün artması

Yayalaşma, bisiklet gibi alternatif ulaşımın yapılamaması bunlardan bazıları.

Bu nedenle, cephelerin veya çatıların yeşil elemanlar olarak kullanılması, hava kalitesinin ve akustik koşulların iyileştirilmesine katkıda bulunduğu için tercih edilmeli.

Ancak binalarda bitki örtüsünü kullanmanın faydaları sosyal alanla sınırlı değil. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeşil kentsel alanları vatandaşların fiziksel ve duygusal refahının geliştirilmesinde vazgeçilmez olarak görmekte ve kişi başına 10-15 metrekare yeşil alan önermektedir.

Bununla birlikte, bazı şehirlerde nüfus yoğunluğunun o kadar yüksek olduğu ve parklar için yer kalmadığı ve tavsiyeye uyulmasını zorlaştırdığı görülmektedir. Bu durumda, “dikey bahçeler” oluşturmak için cepheleri ve duvarları kullanmak iyi bir çözüm olabilir.

Özellikle sıcağın hakim olduğu bizim ülkemizde ne zaman yaygınlaşır açıkçası bilemiyorum.

Ama önce kamu binalarından başlamak sanırım yok gösterici olması adına önemli olabilir. Umarım yaklaşan Belediye başkanlığı seçimlerinde aday olanlar projeleri içerisine bunuda koyarlar. Ne diyelim herşey insanın istemesine bağlı.Gerisi kendiliğinden geliyor.