Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimi ülke gündeminin en ön sırasına yükselmiş durumdadır.

Değerli okurlarım ,

izninizle müstakbel adayları irdelemeye başlayalım.

Mustafa Akıncı’nın kendisi henüz resmi olarak açıklamasa da adaylığı kesin olanların başında gelmektedir. Akıncı’nın yıllardır aynı çizgisini koruyan ve deyim yerindeyse yalpalamayan bir profil çizmeye devam ettiği görülmektedir.

Son yapılan kamuoyu anketlerinde oy oranının % 32 olduğu cihetle, bu pozisyon Akıncı’yı ikinci tura taşımaya yeterli olarak görülmektedir.

Ersin Tatar’ın parti içi hesaplaşmalar nedeniyle ikinci tura kalma şansının düşük olduğu belirtilmektedir.

UBP’nin mevcut oy oranının % 31 olmasına rağmen tüm oyları alamayacağı ve Tatar’ın siyaseten diskalifiye edilmesinin sağlanacağı yüksek sesle olmasa bile perde gerisinde bu ince mühendislik çalışmalarına hız verildiği ve rahmetlik İrsen Küçük ‘e yapılanların aynısının yapılmaya çalışıldığı ifade edilmektedir.

Tufan Erhürman için CTP içinde yapılan bazı tartışmalarda bile Erhürman için bir proje olduğunun dile getirildiğini göz önüne aldığımızda ikinci tur şansının hayli düşük olduğu görülmektedir.

Erhürman’ın temiz, dürüst ve uzlaştırıcı kişiliğine rağmen parti içerisinde bazı ilahların gazabına uğramasının çok yüksek olması geriye düşürülmesine en büyük sebep olarak değerlendirilmektedir.

Serdar Denktaş için siyasetin fırsatçısı deyimi yakıştırması yapılmaktadır.

Yıllardır az olsun ama benim olsun anlayışı ile DP’yi yöneten Denktaş’ın mevcut siyasi arenada artık yürüyemeyeceğini anlamış olsa gerek ki , ütopya da olsa bile gözünü saraya dikmiş görülmektedir.

Partisini baraj altına getirmiş birinin bu yaklaşımının hayal ürünü olduğunu düşünenlerin sayısı çok yüksek oranda olduğu ifade edilmektedir.

Sibel Siber için cilalı taş devri siyasetçisi tanımı yapılmaktadır.

CTP’nin kendisine sunmuş olduğu meclis başkanlığı ve kısa dönem başbakanlık fırsat ve imtiyazlarını bir çırpıda unutarak gerisin-geriye bir daha hiç arkasına bakmadan gemiyi terk eden tavırları unutulmuş olamaz kanaatindeyim.

Halkımız arasında bir unutulmayan yanının daha olduğu ve bunun sayın Erdoğan’a hayran , hayran bakışlı resimlerinin olduğu hafızalardaki tazeliğini koruduğu düşünüldüğünde , partisiz , örgüt desteksiz Siber’in ikinci tur şansının olmadığı değerlendirilmektedir.

Erhan Arıklı’nın geçmişinde eski siyaset tecrübesi olmasına rağmen kendisini hızla dönüştürerek yeni nesil siyasetin temsilcisi olarak artık değerlendirildiği görülmektedir.

YDP’yi iyi örgütlediği ve tüm dengeleri koruduğundan dolayı mevcut muhalefet anlayışını değiştirebilme gücünü sergilediği bir çok otorite tarafından kabul görmektedir. Mecliste iki kişilik muhalefet yapma şekil ve yöntemleri bir çok kasaba politikacısının ezberini bozduğu düşünüldüğünde ,siyaset arenası şenlenecek diyebiliriz.

Bir çok kamuoyu anketlerinde , mevcut oy oranlarının % 23 olduğu göz önüne alındığında ikinci tura kalma şansı yüksek olan adaylardan biri olarak öne çıkmış olduğu görülmektedir.

Kıymetli okurlarım,

kısaca yukarıda değerlendirdiğimiz Cumhurbaşkanı adayları ile ilgili analiz sonucunda öyle görülüyor ki sayın Akıncı ve sayın Arıklı’ nın ikinci tura kalma olasılıklarının olduğunu görmekteyiz…

Olur mu , olmaz mı diyenlere tavsiyem az biraz sabredin ,

Şunun şurasında topu , topu 150 gün kaldı.