Gece ile gündüz sürelerinin eşitlendiği 21/22 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21/22 Mart kuzey yarımküredeki bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaratılış günü kabul edilerek, NEVRUZ Bayramı adıyla kutlanmaktadır.
Bugün Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar, çeşitli ulusların yaşadığı çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlara bağlı, her ulusun kendi kültür değerleriyle bütünleşmiş olarak NEVRUZ Bayramı kutlanmaktadır. Çok geniş olan bu coğrafyada ilkbaharın gelişinin ve doğanın uyanışının kutlandığı NEVRUZ, köklü ve zengin bir geçmişe sahiptir.
NEVRUZ BAYRAMI veya kısaca NEVRUZ geleneksel yeni yıl veya doğanın uyanışı ve ilkbaharın gelişidir. Nev(Yeni) ve Ruz (Gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan NEVRUZ, kuzey yarımkürede birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak da kutlanmaktadır. Bazıları bu bayramı 21 Mart’ta bazıları da 22 veya 23 Mart’ta kutlamaktadır. Hatta bazı yerlerde ve topluluklarda, NEVRUZ üç günlük tatil olarak da kutlanmaktadır.
NEVRUZ, Zerdüştlük ve Bahailer için de kutsal bir gündür. Tatil olarak kutlanmakta, takvimlerde yılın ilk günü olarak yer almaktadır. NEVRUZ İslami kökenli bir etkinlik olmadığı halde İran’da, geçmişte yaşayan kültürlerin bir devamı şeklinde büyük şenliklerle kutlanmaktadır.
Kürtlerde, NEVRUZ Bayramı Fars mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayanırken, Türkler NEVRUZ’u Ergenekon’dan çıkış ve kurtuluş günü olarak kabul etmekte ve baharın gelişi olarak kutlamaktadır.
Farklı bölgelerde ve farklı topluluklar arasında Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Newroz, Mart Dokuzu gibi değişik isimler altında kutlamalar yapılmaktadır. 2010’da BM Genel Kurulu, 21 Mart’ı “Dünya Nevruz Bayramı” olarak kabul etmiştir.
Kıbrıs’ta NEVRUZ, özellikle Larnaka yöresinde yaşamış ve halen Kıbrıs’ın kuzeyinde çeşitli yörelere yerleşmiş bulunan Kıbrıslı Türkler arasında ilkbaharın gelişi “Mart Dokuzu” şenlikleri adıyla açık havada yapılan eğlencelerle piknik şeklinde kutlanmaktadır. Son yıllarda çeşitli sosyal etkileşimler içinde Kıbrıs’ın kuzeyinde de “Mart Dokuzu” etkinliklerine ilave olarak 21/22 Mart’ta NEVRUZ kutlamaları yapılmaya başlanmıştır.
***
Adı ne olursa olsun barışı, sevgiyi, kardeşliği, insanlar arasında din, dil, ırk, mezhep ve kültür farkı gözetmeden eşitliği ve adaleti çağrıştıran etkinliklerin çoğalarak ülkemizde yayılması en büyük dileğimizdir.
Bu yıl ülkemizde bazı gruplar tarafından kutlanmakta olan NEVRUZ bambaşka bir anlam taşımakta ve sadece doğaya değil siyasi hayata da yeni bir baharın gelişini müjdelemektedir. Bugünkü NEVRUZ kutlamalarından tam bir ay sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Kıbrıslı Türklerin yapacağı AKILCI seçimle yeni liderimiz …… seçilecektir. Bu düşüncelerle devlet yönetimi tarafından resmi olarak kabul edilmese de herkesin NEVRUZ Bayramını kutluyorum.