Lefkoşa Türk Belediyesi için yapılacak ara seçim kampanyası İlçe Seçim Kurulunun kesin aday listelerini ilan etmesiyle resmen başladı. Seçim sürecinin başlaması ve adayların isimlerinin duyulması ile birlikte kimileri adayların Lefkoşalı olup olmadıklarını sorgulamaya heves etti.

Ben herkese açıkça soruyorum. Kim Lefkoşalı kim değildir? Lekfoşa’dan başka yerde doğup, iş icabı Lefkoşa’ya yerleşenler veya onların Lefkoşa’da doğan çocukları Lefkoşalı mı? Bu ailenin ebeveynleri başka bir köyde yaşıyorsa ve orası ile sıkı bağlar devam ediyorsa, nerelisin sorusuna çoğunlukla eski yerleşim yerinin ismi ile cevap verilir.

Peki büyükannesi ve büyükbabası Lefkoşa’ya yerleşenlerin , babası ve kendisi Lefkoşa’da doğan torunların durumu nedir? Büyükanne ve büyükbaba nerelisin sorusuna doğup büyüdükleri yer ismini söylerken, çocukları annem babam köyden ama biz Lefkoşa’da doğduk diyebilirler. Lefkoşa’da doğan torunlar ise büyük bir ihtimalle Lefkoşalıyım demeye başlamışlardır.

Sizce bugün Lefkoşa’da yaşayanların yüzde kaçı Lefkoşa doğumludur. Bundan 10 yıl, 20 yıl veya 30 yıl önce bu oran yüzde kaçtı? 1960 da Lefkoşa Türk Belediyesinin nüfusu Kıbrıslı Türklerin nüfusunun % 10’u bile değilken, bugün KKTC nüfusunun % 20 den fazlası LTB de yaşıyor. Kısacası Lefkoşa dışardan nüfüs alıyor. Dünyadaki bütün başkentler ve ekonomi merkezleri gibi.

Lefkoşa’da saf kan Lefkoşalı aramak, hiç de kolay değil. Çağdaş dünyada ve oraların siyasetinde bunun bir önemi yok. KKTC siyasetinde ise, hemşehriciliği siyasi ranta dönüştürme hastalığına yakalananlar var. Burası ne de olsa Orta Şark veya ona çok yakın.

Örneğin sosyalist olduğunu söyleyen ve Avrupa Birliği rüyaları gören CTP, Girne Belediye Başkanlığını kazanabilmek için adayının Limasollu olduğunu her seçimde seçmene hatırlatıyor. Gazimağusa seçimlerinde Oktay KAYALP’ın has be has Mağusalı olduğu vurgulanıyor.

Peki Lefkoşalı bunu yutar mı? İktidar partisinin adayı da ve ana muhalefet partisinin adayı da Lefkoşa’nın en büyük mahallesi olan Küçük Kaymaklı’dan olmakla övünüyor veya kendilerini öyle pazarlıyorlar. Unutmasınlar, çok değil bundan sadece 50 yıl önce, Küçük Kaymaklı’da yaşayanlar kendilerini Lefkoşalı bile saymıyorlardı.

Şu işe bakın ki Sayın SERTOĞLU’nun aile büyükleri Nergisli (Yenağra)’dan gelmiş. Sayın FELLAHOĞLU hem Baflı olmakla övünüyor, hem de Küçük Kaymaklı’nın damadı olmakla. Buna rağmen her iki partinin yandaşları da DP ve TDP adaylarının Alayköylü ve Gönyelili olduğunu hatırlatıp duruyorlar. Ne önemi varsa?

Sayın HÜDAOĞLU Lefkoşalı olduğunu nasıl inandıracak bilemiyorum. Ancak DP Belediye Başkan Adayı Sayın Mustafa ARABACIOĞLU 20 yıldır Lefkoşa millletvekili. Bu yeter ama ben yine de yazayım. ARABACIOĞLU kendi yaş grubundaki pek çok Lefkoşalı’dan daha fazla Lefkoşa’nın sokaklarını ve köşe bucağını biliyor. Ayrıca bir de hatırlatma yapayım. ARABACIOĞLU’nun milletvekili seçimlerinde Lefkoşa’dan aldığı oy ve tercihlerin oranı Gönyeli’den daha fazla.

Çağdaş demokrasilerde hangi adayın nereli olduğunun bir önemi yok. Ancak bizdeki feodal toplum kafalı çirkin politikacılar, inandırıcı bir proje ortaya koyamamanın acizliği içinde veya seçmeni ikna edebilecek başka argümanlar geliştiremediklerinden, nerede ise dar bölgecilikten, aşiretcililten veya kafatascılıktan medet umar hale geldiler.

Beyler bırakın hangi adayın nereli olduğunun dedikodusunu yapmayı. Batırılmasında ortak sorumluluğunuz bulunan LTB’nin çalışır duruma gelmesi için bir düşünceniz veya projeniz varsa, Lefkoşalı onu duymak istiyor. Lefkoşalı’nın boş lafa karnı tok. Ne söylerseniz söyleyin, bir biri peşi sıra hükümete gelerek yaptıklarınızı hatırladıkça, Lefkoşalı size çok zor inanır.