100 günü geride bırakan belediyelerimiz artık yavaş yavaş kendilerine gelmeye başladı.

Birçok belediye mevcut halini korumayı başarırken, bazıları Belediyenin mali tablosundan dolayı güçlü olduğunu hissetmiş olmalı ki istihdamlara başlamış bile.

Gazimağusa çok uzun yıllar Oktay Kayalp’ın yönetiminde sıkıntısız günler yaşadı. İstihdam yapmadan kendi ayakları üzerinde durmayı başaran ender belediyelerimizden biri de Gazimağusa Belediyesi’ydi.

Bugün baktığımız zaman birçok eksikliği olmasına rağmen kendi kendini çevirmeye çalışan küçük belediyelerimizin ayakta kalmak adına gösterdiği çabayı takdir edenlerdenim. Milyonlarca borcun içerisinde yaşam mücadelesi veren belediyelerimiz değil istihdam yapmak belediyeye kalem dahi alamayacak durumdadır. Bugün baktığımızda ihtiyacı olduğu halde geçici yada mevsimlik işçi alımı yapamayan belediyelerimiz kendi olanakları ile bu ihtiyacı gidermeye çalışıyorlar.

Ama gel görün ki belediyelerde bile adaletsizlik var.

Gelir kaynakları iyi olan belediyelerimiz istihdam konusunda sıkıntı yaşamadığı gibi her ay devletten aldıkları katkı payları ile personel ödemesi gerçekleştiriyorlar.

Ve bugün belediyeler arasında en güçlü bütçesi olan Gazimağusa Belediyesi, şimdilerde istihdam yapıldığı yönündeki iddialarla eleştiriliyor. Öncelikle Sayın İsmail Arter’in neden istihdama gerek duyduğunu sormak gerekir?

Gazimağusa Belediyesi bunca yıl istihdam yapmazken aniden ne oldu da istihdam yapma gereği duydu? Belediye Başkanı göreve gelmeden verdiği sözleri mi yerine getiriyor yoksa? Öncelikle bu konunun bu kadar kolay olmadığını söylemek isterim. Eğer bütçeniz varsa adaleti sağlamak adına münhal açarsınız ve konusunda uzaman kişileri istihdam edersiniz. Öncelikle istihdam edilern kişilerin neye ve kime göre işe alındığını sormak isterim.

Yoksa yapılan bu adaletsiz istihdamlar partinin yetkili organlarının aldığı kararın neticesinde mi gerçekleşti?

Geçici ya da kalıcı, Gazimağusa Belediye Başkanı yapacağı istihdamlardan bire bir kendisi sorumludur. Yapması gereken şeylerden biri de geçici dahi olsa münhal açarak mevsimlik işçi alımına gitmeli ve bu yönde ihtiyaca göre istihdam yapmalıydı. Böylelikle daha demokratik ve daha adil davranmış olacağından, spekülasyonlara da mehel vermemiş olacaktı. Böylelikle kimse yapılan istihdamların geçici ya da kalıcı olduğunu sorgulamak zorunda kalmayacak ve olayın boyutu tamamen farklı olacaktı.

Gazimağusa’nın dünden bugüne geçirdiği sürece baktığımız zaman gerek nüfus olarak gerek yerleşim alanı olarak günden güne büyüyen kozmopolit bir kent olduğunu görmekteyiz. Günden güne artan bu nüfus belediye olarak hizmet vermekte zorluyorsa elbette ki geçici veya mevsimlik adı altında işçi alımı yapacaksınız.

Ama bu yapılırken adil ve adaletli olunması gerektiğini de vurgulamak isterim.

Kimse yandaşlarına ya da partililerine bu istihdamları sağlarken sorgulanmayacağını sanmasın. Gazimağusa Belediyesi partilerin yapılacak olan istihdama karar vereceği merci değildir.