2007 yılında sezeryanla bebeğini doğurduktan hemen sonra artan kanama sonucu vefat eden Gamze Fellahoğlu’nun ardından eşi Hakan Fellahoğlu ve çocuklarının yaşadığı drama tanık olanlar, ailenin başlattığı hukuk mücadelesinin de ayrı bir acıya dönüştüğüne şahit olmuşlardır.

Biri bebek iki çocuğunu tek başına büyütmek durumunda kalan Hakan Fellahoğlu, bir yandan da eşinin ölümünde doktor ihmali olduğunu kanıtlamak için hukuki bir mücadele veriyor; bürokratik ayrıntılarla uzadıkça uzayan süreçte Fellahoğlu ısrarını sürdürerek, sabırla gereken belgeleri toplamaya çalışıyordu...

Dava görülmeye başlandıktan 2 sene sonra, Gamze Fellahoğlu’nun kaybında ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle, iki doktorun 50’şer bin TL tazminat ödemesi kararı ile geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.

Kıdemli Yargıç Bertan Özerdağ’ın aldığı karar duyulunca Hakan Fellahoğlu’nun arayan birçok kadın tazminat ödemeye mahkum edilen kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan operatör doktorun yaptığı sezeryanlar sonrası bazı komplikasyonlar yaşadıklarını Fellahoğlu ile paylaşmaya başlamış. Hakan Fellahoğlu, ‘Adaletin yerine gelmesi için kadınların konuşması gerekiyor. Bu ülkede adalet var. Kadınlar adalete güvensinler ve haklarını arasınlar’ diyor.

***

Bugün başlayan Sağlık Çalıştay’ında ele alınacak 8 konudan biri Hasta Hakları Yasası... Çalıştay’da bir konuşma yapan DP-UG milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek’in konuşması sırasında, önce sağlık çalışanlarının sorunlarını halledelim sonra hasta haklarına geçeriz mealinde cümleler sarf ettiği belirtiliyor.

Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge hasta haklarının sağlık çalışanlarının hakları karşısında lüks olarak algılandığını, sağlık çalışanlarının hakları ile hasta haklarının eşit düzeyde karşılaştırılmalarının kabul edilebilir olmadığını ifade ediyor.

Hasta Hakları Yasası zaten 2004’ten bu yana Meclis’te görüşülmeyi bekliyor! Güncelliğini yitiren yasanın tekrar ele alınması, çağdaş normlara uygun hale getirilmesi ve Meclis’ten geçmesi gerekiyor ki, mağdur hastalar ve hasta yakınları hastanelerde kurulacak özel şikayet birimlerine şikayetlerini bildirebilsin ve hak ihlali yaptığı belirlenen doktorlar ve hastaneler takibe alınabilsin.

Kaldı ki doktor ve hastane ihmalinden kaybedilen insanlar için doktorların tazminat ödemeye mahkum edilmesi nispeten iyi bir başlangıç olarak ele alınabilir. Ağır ihmali saptanan ve kanıtlanan doktorların meslekten men edilmesi, kliniklerinin kapatılarak başka acıların yaşanmasına engel olunması gerekiyor.