Konya’dayız.
Bu dördüncü gelişim. Yıllar her geçen gün daha da güzel yapmış Konya’yı. Aslında bu yazı kendi ülkemde belediyecilik yapıyoruz iddiası ile oy bekleyen belediye başkanlarına ithafen yazılmıştır.

Belediyelerimizi kendi içimizde değerlendirirken iyi hizmet veren ve hizmet veremeyen diye ikiye ayırıyoruz. Yani Girne, Gazimağusa, Değirmenlik, İskele gibi belediyelerimizin verdiği hizmetleri en üst belediyecilik hizmeti diye üstte tutarak belediyeciliği değerlendiriyoruz. Hâlbuki Türkiye’deki büyükşehir belediyelerinin yaptığı yatırımları ve çalışmaları gördükçe kendi ülkemdeki belediyecilik anlayışını sorgular oldum.

Konya’da bunu bir kez daha anladım. Yapılan temizlikten tutun çevre düzenlemesine, peyzaj çalışmalarından yönlendirme tabelalarına, ana yollarından mahalle aralarındaki yollara kadar kusur aradım ama kusur bulamayacak kadar mükemmel bir belediyeciliğe şahit oldum.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hakkını vermiş Konya’nın. Öncelikle böyle bir belediye başkanına sahip olan Konyalıları, tebrik ederim. Doğru kişiye oy kullandıkları için. Konya’ya hizmette sınır tanımayan bir başkan seçen Konya bugün sanayide lider bir şehir haline geldi. Konya’ya yapılan yatırımların haddi hesabı yok. İşte bugün Türkiye’nin en gözde şehri İstanbul’dan, başkenti Ankara’dan daha fazla gelişme gösteren Konya gözüme çarptı. Bunun tek sebebi de Tahir Akyürek’tir. Yiğidi öldür ama hakkını yeme derler. Ben de yeşile bürünen Konya’yı sanayinin, tarımın, hayvancının merkezi haline getiren başkanı tebrik etmeden geçmek istemedim.

İşte tam da bunların üzerinden Kıbrıs’taki belediyeciliği ele almak istedim.

Yeşil ülkem artık yavaş yavaş yeşili kaybediyor. Belediyelerin dahi bunu fark ettiği halde gerekli yeşil alanları artırmaması büyük bir hatadır. Hangi belediyemize ait bir anı ormanı ya da anı parkı var? ya da hangi belediyemiz çay bahçelerini andıran dinlenme tesisi yapmıştır? Hangi belediyelerimiz peyzaj çalışmalarını bi tamam sürdürmüş ve bölgede farklılık yaratmıştır. Peki, hangi belediyemiz halkın isteklerine odaklı çalışmış ve halktan fikir almıştır? Hangi belediyelerimiz sanayi alanlarını istenilen düzeye taşıyabilmiş ve bu bölgelere gerekli hizmeti vermiş? Tabi ki bu belediyelerimiz kendi içerisinde yaptığı çalışmayı hizmet veremeyen belediyelerimiz ile kıyaslayarak oy bekliyor. Ama bence belediyecilik çok değişti. Bu anlayışın daha da öteye gitmesi için belediye başkanlarımızın belediyecilik kavramını değiştirmesi şarttır. 20 yıl hizmet etmek belediyeciliği çok iyi yapıyorsunuz demek değildir. Bu anlayıştan kurtulup yenilenmeniz gerekir. Yani belediye başkanlarımız değişime kendinden başlamalıdır.