Cumhuriyet Meclisi’nin 2020 bütçe görüşmelerinin sonuna gelindi.

Bakanlıkların bütçe ihtiyaçları konuşulurken, kayıpları daha az konuşuldu.

Sağlık Bakanlığı yurt içi sevklere yıllardır milyonlarca Lira para harcıyor.

Kimin parası?

Hepimizin parası.

Yurt içi sevklere harcanan para, yurt dışı sevklere harcanan paranın yaklaşık iki katı.

2019 yılında yurt içi sevklere ayrılan para, ortalama 55 milyon TL ile rekor seviyede!

Bu sevk harcamalarının da aslan payını Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi alıyor.

Devletten Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne yapılan sevklerin büyük bölümünü yoğun bakım ve ameliyat amaçlı yapılan sevkler oluşturuyor.

Peki gerekli mi?

Gerekliliği ayrı konu.

Devlet, kendi yoğun bakımına yatırım yapmazsa, ‘’bile bile’’ malzeme almazsa kendisine üç Lira’ya mal olacak hastasını 30 Liraya kuzu kuzu tedavi ettirir tabii!

Koca devlet, devlet olsa, apartmandan bozma hastaneler bile yoğun bakım yatırımı yapıp devletten sevk kabul eder hale gelirken, kendisinin eli armut toplamazdı!

Geçelim bunları…

Dönelim asıl konumuza… Sorularımızı soralım cesurca:

Devlet, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne hasta sevkleri yapıyor.

Bu hastaneye, yoğun bakım ve operasyon amaçlı sevk ettiği hastaların, 2018 ve 2019 yıllarına ait giderlerini açıklayabilecek mi?

Açıklayamaz.

Peki sevklerin akıbetlerini hiç kontrol etti mi?

Etmedi!

Peki, sevk ettiği hastaların üzerine girilen tetkiklerin gerçekten gerekli olup olmadığını inceledi mi? Hatta ve hatta, yapılmayan tetkiklerin girilip girilmediğine bakıldı mı?

Hayır!

Peki, sevk ettiği hastalara yapılan tıbbi müdahale ve işlemlerin gerçekten hepsinin yapılıp yapılmadığını kontrol etti mi? Veya, yapılan uygulamalarda gerçek fiyatlarının girilip girilmediğine merak edip baktı mı hiç?

Baktı… Ama sadece arkadan öylesine bakakaldı değerli okurlar!

Ne Sağlık Bakanlığı ne de devletin herhangi bir ‘’otoritesi(!)’’, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne yapılan sevklerin detaylı analizini, sevk gereği yapılanlar ile, sevk nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin devletten talep ettiği ödeme arasındaki dengeyi hiç ama hiç irdelemedi!

Sağlık Bakanlığı öyle bir bakanlık ki, ortopedi hastasını, gerekli malzeme olmadığı gerekçesi ile bu hastaneye sevk ederken, sevkin maliyeti ile o malzemeden bir değil birkaç tane alabileceğini hesaplamaktan bile aciz!

Sağlık Bakanlığı öyle bir bakanlık ki, Türkiye’nin SGK’sı, aynı hastanenin faturalarını didik didik incelerken ve kesintiler yaparken, kendisi ise bol keseden dağıtıp, bakanlığın bütçesini çarçur etmekle, halkımıza sınırsız sağlık hizmeti verdiği hayaliyle yaşıyor!

Uyanın Sayın Sağlık Bakanlığı!

Uyanın artık gaflet uykunuzdan!

Sevk ettiyseniz, arkasını da takip edin!

Dokunulmaz demeyin sakın, dokunun, irdeleyin, hesap sorun!

Hesap sorduğunuz konular, halkın cebinden çıkıp, birilerinin kasasına by-pass edilen emeklerdir, unutmayın!

‘’Yarı devlet’’ olarak bilinen bir kurum olsa da, Yakın Doğu Üniversitesi’nin Hastanesi’ne yapılan hasta sevklerinin gerekçelerini ve akıbetlerini lütfen ama lütfen sorgulayın!

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899