Rahim ağzı kanseri aşısı, bir önceki Sağlık Bakanı Sayın Dr. Dt. Filiz Besim tarafından gündeme getirilmişti.

Neydi bu aşı?

HPV aşısı.

Önce genel bir bilgi verelim:

HPV (Human Papilloma Virus) halk arasında cilt ve üreme organlarında siğil yapmasıyla bilinen bir virüstür. Cinsel yolla bulaşır. Bazen de doğum sırasında bebeğe bulaşabilir.

Aşılanacak hedef kitle; cinsel aktif olmayan yani HPV ile karşılaşmamış 11-12 yaş kızlar ve erkek çocuklardır. Ancak kadınlarda aşılama üst sınırı yoktur. 9 yaşından büyük her kız çocuğu veya kadın aşılanabilir. Erkeklerde 9-25 yaş arası olanlar aşılanabilir.

HPV aşıları HPV ile ilişkili; servikal diplazi, neoplazi, servikal kanser, genital siğiller (condyloma acuminata) ve prekanseröz anogenital lezyonlardan korunma amacıyla uygulanır.

HPV için tedavi yoktur, ancak 11 ila 12 yaş arasında güvenli ve etkili aşılar tavsiye edilir.

Şimdi, yiğidin hakkını yine yiğide teslim etmek gerekir.

Anafartalar Aşı Günü

Anafartalar Aşı Günü
Ülkemizde, ilk defa Mart 2019 tarihinde, Girne Anafartalar Lisesi’ndeki 30 kız öğrencimize yapıldı bu aşı. Projenin mimarları, Sayın Besim ve Girne Inner Wheel Kulübü idi. Tamamen iyi niyetle organize edilmiş bir aşılama projesi idi.

Ama gelin görün ki değerli okurlar, bu HPV aşısı projesi de siyasetin eli ile adeta oyuncak oldu!

Neden mi?

Aşıların sponsoru KKTC Sağlık Bakanlığı değil, Girne Inner Wheel Kulübü idi. Koskoca devlet, aşıyı alacak güce (bana sorarsanız istek, ilgi ve organizasyona) sahip değildi!

Aşının ilk dozu Mart 209 tarihinde yapıldı. İkinci dozun ise 6 ay sonra yapılması gerekiyordu.

Her zamanki gibi, hükümet gitti, Sağlık Bakanı değişti.

Bu aşılama projesi de, tıpkı hemen her sağlık projelerimizde olduğu gibi, neredeyse güme gidecekti! Söz konusu, siyaset değil de aşılanmış 30 kızımızın sağlığı olunca, Girne Inner Wheel Kulübü buna razı olamazdı. Aşıların ikinci dozlarını da ellerinde hazır tuttu ve yetkililerin haberini bekledi.

En nihayetinde, yaklaşık bir buçuk aylık bir gecikme ile de olsa, Sağlık Bakanı’mız Sayın Dr. Ali Pilli ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanı’mız Sayın Nazım Çavuşoğlu organize olabildiler de, 30 kızımıza HPV aşısının ikinci dozu da yapılmış oldu!

Bu süreçte, eski Sağlık Bakanı Sayın Besim’in sessizliği gözden kaçmadı.

Gözden kaçmayan bir ikinci durum ise, 30 kızımız için bile doğru dürüst organize edemediğimiz HPV aşılama projesinin, Sağlık Bakanlığı tarafından, sanki ülkenin genelinde devam eden bir proje gibi algı oluşturulmaya çalışılıyor olması idi.

Peki bizler, 30 kızımıza HPV aşısı yapmak için, tabir yerinde ise ‘’debelenirken’’, Güney komşumuz ne yapıyordu?

Tüm okullarda HPV aşısı programını takvimine almıştı bir kere! Sadece, çocuklarına HPV aşısı yaptırmak istemeyen ailelerden yazı alıp, diğer kızların hepsine bu aşıyı, devletin himayesinde yapmaya devam ediyordu!

Evet değerli okurlar;

Bir HPV aşısını da maceralı bir şekilde noktaladık aslında.

Bu süreçte en organize olan kurum ne Sağlık Bakanlığı idi ne de Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı. En organize olan ve alkışı hak eden kurum, Girne Inner Wheel Kulübü idi! HPV aşılama sürecinin hem sponsoru hem de takipçisi olmuştu çünkü…

Geriye hafızalarda ne kaldı diye soracak olursak,

Eski Bakanların, aşı günü objektiflere verdikleri şefkat ve gülücük pozları,

Sağlık Bakanlığı’nın 30 kişide bile yapmayı beceremediği organizasyonsuzluğu,

Sağlık Bakanlığı’nın aşılama politikasının fakirliği,

HPV aşılarına kavuşan 30 kızımızın, dezorganize siyasetimize kısmen de olsa alet edilmesi…