Ateş ve öksürük polikliniği kuruldu.

Bu şikayetleri olan hastaların, Lefkoşa’daki Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne gitmeleri söylendi.

Kolan Hastanesi, gelen tüm hastaları, giriş kapısının hemen önüne kurduğu çadırdan geçirerek, ateş-öksürük taraması yapıyor.

Marketlerin bazıları girişte ateş ölçüyor, bazıları ölçmüyor.

Bazı özel hastaneler ise, başvuran hasta sayılarının azlığı dışında, sanki hiçbir şey yokmuş gibi gelene ‘’hoş geldiniz’’, gidene ‘’geçmiş olsun’’ demeye devam ediyor.

Özel hastanelerde, ateş ve öksürük şikayetleri olanlara bakılıyor.

Bakılabilir.

Ama tedavi ediliyor.

Edilebilir.

Bazılarından şüphelenilip, COVID-19 taraması için devlete sevk ediliyor.

Doğrudur.

Devlette bazılarına test yapılırken çoğuna test yapılmadan geri gönderiliyor.

Düşündürücüdür.

Özel hastanelere bir de alt solunum yolu enfeksiyonları başvuruyor.

İşte belki de bu vakalara çok fazla müdahale etmeden, temastan kaçınarak derhal devlete sevk mekanizmasının çalıştırılması gerekiyor.

Böylesine bir kritik dönemde, her doktorun her şeyi yapması da gerekmiyor!

Değerli okurlar;

Ne yazıktır ki, bazı özel hastanelerde pratikte yaşananlar farklı.

Üst solunum yolu enfeksiyonunu geçtik, alt solunum enfeksiyonu hastalara da akciğer röntgeni, tomografi gibi ileri tetkikler yapılıyor.

Bu hastaların, bu özel hastanelerde kalış süreleri ve dolayısıyla temas süreleri ile temasta bulundukları kişi sayısı artıyor.

Örneğin, bir özel hastanede bakılan hastanın, çekilen akciğer tomografisi sonucunda devlete sevkinin ardından COVID-19 tanısı aldığı biliniyor. O özel hastanede hastaya bakan kamu doktoru ise, hastasına COVID-19 tanısını konulduğunu öğrenir öğrenmez kendisini evinde izolasyona alıyor. O hastanede, hasta ile temas eden başka personel var mı yok mu, akıbetleri ne oldu, bilen yok!

Bundan ne Sağlık Bakanlığı’nın ne de devletin sağlıkla ilgili bir biriminin haberi oluyor. Peki hastasıyla temas sürecinden, hastasına COVID-19 tasını konulduğu süre içerisinde bu kamu hekimi ne yapıyor? Özel hastanede ve kamu hastanesinde hastaların bakmaya devam ediyor.

Kendi testinin negatif çıkmasının ardından, tekrar sahalara dönen bu doktor, yine alt solunum yolu enfeksiyonlarına bakmaya da devam ediyor üstelik!

Bu sadece bir örnek üstelik.

Özel hastanelerde üst ve/veya alt solunum yolu enfeksiyonlarına bakılıp bakılmayacağı, ileri tetkiklerin o hastanede yapılıp yapılmayacağı konusunda Sağlık Bakanlığı anlaşılır bir açıklama yapmak ve bunun da uygulanıp uygulanmadığını denetlemek zorundadır.

Dahası, kamu hekimlerinin özel hastaneler ile devlet hastaneleri arasında gidip gelmeleri, hiç olmazsa bu dönem içerisinde durdurulmalıdır.

COVID-19 hastaları ile temas ettikleri kesinleşen doktorlara ne yapılacağı, doktorun insiyatifine bırakılmadan, bilim ve mantık çerçevesinde belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

Doktorlarına şifa bulmak için giden hastaların, dönüşlerinde COVID-19 sürprizi ile karşılaşmamaları için, özel hastanelerle ilgili gerekli düzenlemeler de acilen yapılmalıdır.

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899