Krizler bitmek bilmiyor. Yüksek öğrenim, karantina, yatay geçiş krizini bertaraf ettik mi sorgulamaları sürerken, kumarhaneler ve oteller sorunsalı patlak verdi.

Elbette verecekti. Beklenendi ki zaten özellikle kumarhaneler ve oralardan hizmet alacak kişilerle ilgili sorgulamaları çok önceden yapmıştık!

***

Kumarhaneler açılmayacakmış.

Daha doğrusu bir kısmı açılmayacakmış. Kendine ait otellere bağlı çalışan 5 ayrı kumarhanesi bulunan bir tek oteller grubu kendi kumarhanelerini açacağı haberini verdi. Geriye kalanlar Temmuz’u bekleyeceklerini açıkladı.

Açılacağını söyleyen kumarhane müşteri hizmetleri aracılılığı ile müşterilerine telefonla ulaşan otel, hizmetlerinin başlayacağı bilgisini paylaşmış.

Evet evet… Doğru duydunuz!

Kıbrıslı müşterilerinden de bahsediyorum.

KKTC’li yani…

Şimdi düşünelim mi?

Zaten dedik ya daha önce yazmıştık diye...

Kumarhaneler açılınca kim gidecek?

KKTC uyruklulara yasak.

Askere yasak.

Öğrenciye yasak.

Çalışma izinliye de öyle…

E sınır kapıları kapalı. Turist yok, güney komşumuzdan gelenler yok!

Kumarhaneye kim gidecek?

Kumarı kim oynayacak?

Haliyle, kumarhaneciler bununla ilgili bir düzenleme de talep etmişlerdi. Ki biz bunu “Kumarhanelere girişi yasak olanların yasaklarının kaldırılması talebi” şeklinde yorumlamıştık. Yasak kalkarsa ne olur, yasağın gerekçesi ilk başta ne idi, yasaklı olanların kumarhanelere giriyor, kumar oynuyor oldukları halde bunu bilmiyormuş gibi davranarak tam olarak ne yapılıyordu? Daha pek çok soru art arda dizilebilir…

Gel zaman git zaman hükümet yasak kaldırma kararı da üretemeyince, yasal düzenleme yoluna gitmeyince, kumarhane işletmecileri de bu sefer işin sürdürülebilirliği hususunda taşıdıkları endişeyi ve çalışanlarıyla ilişkilerini sürdürme hususundaki endişelerini dillendirmeye başladılar.

Sorun büyüyordu. Yetişmiş ve bu alanda hizmet verme hususunda kendisine yatırım yapılmış işçisini kaybetmek istememesi çok normal değil mi kumarhane işletmecilerinin…

Zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da işten duruşlar ile ilgili önlemler de alıyor, işçi haklarının korunmasına da özen gösteren bir politika izliyor. Bu kumarhane işletmecilerinin işlerini daha da sarpa sardırıyor… Elleri kolları bağlanıyor…

***

Bir yanda kumarhanelerin açılmaması kararı mantıklı. Öte yandan açmaya karar verenlerin neye güvendikleri belirsiz(!)

Hani bir yasal düzenleme yapılsa da hiç açılmasalar diyeceğim, lakin benimkinin de bir hayal olduğunu biliyorum…

Yine de şu açılacağı açıklanan kumarhanelere kimlerin gideceği meselesi cidden çok merak ettiğim bir mesele oldu!

Yasaklara riayet eden bir yurttaş olmasam(!) merakımdan da olsa gidip bakmayı isteyen yanım oldukça kabardı şu an.

Kontroller yapılacak mı mesela?

Maskeli mi olacak girişler?

Daha önce içerde tütün ürünleri tüketilmesi ile ilgili yasaklara riayet edilip edilmediğini de sorduğumuzda pek bir sonuç alamıyorduk, şimdilerde de maske sorunu açıklığa kavuşturmalıyız sanki… En azından diyorum….

***

Sahi denetimlerini kim yapacak?

Aklımda depdeli sorularla yine beni darmadağın etmiş konu. Aklınız karıştırmışsam kusurumu hoş görün n’olur…

Bir de açılacağı açıklanan kumarhanelerin patronu ile yaşanan bir de minik problem mi vardı pandemi sürecinin sonuna doğru… Tam hatırlayamadım doğrusunu isterseniz (!)

Dr. Çiğdem DÜRÜST