İçişleri Bakanı Sn.Baybars Belediyeler Küçülecek bunun için çalışıyoruz açıklaması yaptı.

Üç model üzerinde çalıştıklarını söyleyen bakan bunların.
1.6 İlçe 6 belediye modeli
2.Büyükşehir modeli
3.13 Belediye modeli olduğunu söyledi.
Sn.Bakan burada asıl mesele ,birleştirme değil sayı veya ölçek sorunu değil yetki ve yönetim sorunudur.
Mevcut Anayasamızın yerinden yönetim ilkesine göre Belediyeler kurulmuştur.

Sayının azaltılması Anayasamızın bu ilkesi ile çelişir.

Ancak 390 nüfusu ve 4 çalışanı olan Akıncılar Belediyesinin bu şekildeki varlığı elbette uygun değil onlar birleştirilmeli bu desteklenmesi gereken bir uygulamadır.

Ama unutmayalım ki bizimle hemen hemen ayni nüfusa sahip 311 bin nüfusu olan İzlanda da 101 ,413 bin nüfusu olan Malta’da 68 belediye olduğunu göz ardı etmeyelim.

Fransa da 36 bin 500 belediye vardır.

Sorun ölçek değil yetki ve yönetimdir.

Belediyelerin ciddi mali sorunları vardır.Personel giderleri yüksektir.Alt yapı yatırımları yapılamıyor.Girne Belediyesi arıtma tesisi kuramıyor kaynak arıyor.Bazı belediyelerle birleşse ne olacak? Sorun belediyelerin yetkilerini ve gelirlerini arttırmakla çözülür.

Güçsüz ve yetersiz yapılarıyla Kaymakamlıklara yasa ile verilen bir çok yetki belediyeleri zayıflatmaktadır.

Yerel karakterli olan bazı yetkiler belediyelere devredilmelidir.Belediyeler sınırları içerisinde ses kirliliğine ,gürültüye müdahale yetkileri yoktur.Belediyeler sınırları içerisinde çöp veya atık atıldığında sadece 8 tl ceza yetkisi vardır.Bunun dışında yasal hiç bir yetkileri yoktur.

Bet ofislerinin açılmasında alınan bedel belediyelere verilmiyor.

Belediye başkanları tamamen denetimsiz.Meclise faaliyet raporu sunmuyor,denetlenemiyor.Belediye meclislerinin denetim yetkisi olması gerekirken yasa ile bu yetki ellerinden alınmıştır.Bir başkan belediyeyi zarara uğratsa hesap sorulamıyor bu eksiklik giderilmelidir.Belediye meclislerine asıl görevleri olan denetleme yetkisi verilmeli gensoru vermeleri sağlanmalıdır.

Böylelikle kendi kendini denetleme sağlanmalıdır.

28 Belediyenin 28 uygulaması vardır.

Su fiyatı belediyelere göre değişiyor, personel alımı ve ücret politikaları farklı,gelirleri farklıdır.Belediyeleri birleştirip sayıyı azaltacağız sorunlardan kurtulacağız demek kolaycılıktır ve doğru değildir.

Mevcut belediyeler yasasında kent belediyesi ve kırsal kesim belediyesi ayrımı vardır.Kırsal kesim belediyelerinin trafik cezası ve imar gelir hakkı yoktur bu büyük bir ayrımdır.

Umarım güzel bir çalışma yapılıp belediyelerimiz Anayasamızın yerinden yönetim ilkesine uygun tekrar yapılandırılıp güçlendirilir.