CTP-BG ve DP-UG arasında 30 Ağustos tarihinde uzlaşıya varılan Koalisyon Protokolü’nün “Ekonomik ve Sosyal Düzenlemeler” başlıklı bölümünde, TOMA ihalesinin iptalinden, “2013-2015 TC-KKTC Mali Protokolü’nün KKTC ekonomisinin canlandırılması amacıyla gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi için çalışma başlatır” maddesine dek pek çok ayrıntı bulunuyor.

Koalisyon Protokolü’nde olmasına karşın Hükümet Programı’nda 2013-2015 TC-KKTC Mali Protokolü’nün gözden geçirilmesi ve değiştirilmesine yönelik herhangi bir ifade bulunmaması dikkat çekiyor. Protokol’den farklı olarak, Program’da, “KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan 2013-2015 Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün KKTC ekonomisinin canlandırılmasına yönelik olarak değerlendirilmesi için çalışma yürütülecektir” deniyordu.


Koalisyon Protokolü’nün ilgili bölümünü aşağıda sizlerle paylaşıyorum:

I. KOALİSYONUN ÖNCELİKLİ HEDEFLERİ

Aşağıda konu başlıkları altında paylaşılan öncelikli hususlarda CTP-BG ve DPUG tam bir mutabakata varmıştır:

A. Ekonomik ve Sosyal Düzenlemeler

CTP-BG / DPUG koalisyon hükümeti;

1. Mevcut hükümetin programında yer alan ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmış olan Ekonomiyi Kayıt Altına Alma Eylem Planı’nın yürürlüğü pratikte ortaya çıkması olası sorunlar çerçevesinde değerlendirilerek devam ettirilir.
2. 2013-2015 TC-KKTC Mali Protokolü’nün KKTC ekonomisinin canlandırılması amacıyla gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi için çalışma başlatır.
3. YAGA’nın yatırımlarla ilgili bürokratik işlemlerin tamamının koordinasyonu ve sonuçlandırılması konusunda tek yetkili kurum olmasını sağlar.
4. Başbakanlığa bağlı Ekonomik Danışma Konseyi kurulması ve Başbakan Yardımcısının da bu Konsey’in üyesi olmasını öngörür.
5. Vakıflar İdaresinin ve Vakıflar Bankası’nın özerk yönetimlere kavuşturulmasını sağlar. Kooperatif Merkez Bankasının sahiplerine devredilmesi için çalışma başlatır.
6. Rekabet Kurulu ile ilgili mevzuatı değiştirerek Kurum’un özerkliğini ve işlevselliğini güvence altına alır.
7. Özelleştirme Yasası’nı gözden geçirerek değiştirir. Özelleştirme Yasası’nda tekelleşmeye yol açacak özelleştirmenin yasak olduğunu açıkça düzenler.
8. AB normlarına uygun bir İhale Yasası’nı altı ay içerisinde Meclis’ten geçirir.
9. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanması hedeflerine bağlı olarak KIB-TEK’in özerklik ilkesi çerçevesinde yeniden yapılanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapar.
10. Ercan, AKSA, KTHY ve DAİ-DAK konusunda yapılan sözleşmelerin ve bu sözleşmelerin hazırlanma süreçlerinin hukuka uygunluğunun ve yapılan sözleşmelere uyulup uyulmadığının değerlendirilmesi için bir komisyon kurar ve komisyon çalışmaları doğrultusunda, hukuka aykırılığın tespit edilmesi durumunda, ülke ekonomisine zarar vermeyecek biçimde tek yanlı fesih işlemlerini yapar.
11. Telekomünikasyon İdaresinin özerk bir yapıya sahip olmasını öngörür.
12. Yeniden Yapılandırma Yasası, Faiz Yasası ve İcra-İflasa ilişkin düzenlemeler, bir paket halinde, en geç üç ay içerisinde hazırlanır. İpotekli Mal Satış Tüzüğünün uygulanmasını sağlayacak çalışmalar yapılır.
13. TOMA İhalesinin iptali için çalışma başlatılır.
14. Toplumda yaygınlaşmış olan uyuşturucu kullanımını minimize etmek maksadı ile rehabilitasyon merkezleri oluşturulur ve bu alanda suç işleyen gençlerimize öncelikli olarak tedavi tercihi sunulur.
15. Kadın sığınma evlerinin açılması için çalışma başlatılır.
16. E-devlet projesi profesyonelce ele alınarak sonuçlandırılır, bu projeyle ilgili ihalelerin yurt içinde açılması sağlanır ve KKTC'nin bir bilişim adası haline getirilmesi hedeflenir.
17. Çocukların suça itilmesinin önlenmesi amacıyla “Çocuk İzlem Merkezleri” (ÇİM) oluşturulur.
18. Öncü sektörler olan Turizm ve Yükseköğretim’e zarar verebilecek kirli sanayi tesisleri gibi yatırımlara karşı çıkar.
19. Bir önceki hükümetin trafikle ilgili almış olduğu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı altında tek birim oluşturma kararı uygulamaya konur.
20. Bilişim suçlarını düzenleyen bir yasa hazırlanmasını öngörür.
21. İyi İdare Yasası’nın altı ay içerisinde Meclis’ten geçirilmesini öngörür.
22. Bu programda öngörülen yasa ve Anayasa değişikliklerinin hazırlanması amacıyla Meclis’te özel bir komite kurulur.”