8 bin hektarlık orman sahasının çam kese böceğine karşı helikopter ile havadan biyolojik intektisit kullanılarak ilaçlanması için açılan ihale tartışma yarattı.

Orman Dairesi Müdürlüğü tarafından Merkezi İhale Komisyonluğu Başkanlığı aracılığıyla açılan ihalenin teknik şartnamesindeki 3 maddede değişikliğe gidilerek yeniden açılması kafaları karıştırdı.

Özellikle şartnamede daha önce 16000 olarak belirlenen potensinin(bir ilaç için kullanıldığında tedavi etme gücünü belirten parametre) 16700’e yükseltilmesi ihaleye teklif vermeyi düşünen firmalar arasında ‘rekabet edilebilirliğini’ sorgulattı.
Daha önce çıkılan ve yapılan değişiklik nedeniyle iptal edilen ihaleye 2 firma katılmıştı.

Söz konusu ihaleye teklif veren ancak yapılan düzenlemeyle ihaleye katılamayacak olan Murat Machinery Limited Direktörü Şaban Emre, şartnamesinde değişiklik yapılan ihalenin bu haliyle rekabete açık olmadığını, tek bir firmaya yönelik olduğunu savundu.

YENİDÜZEN’e konuşan Emre, değişikliğin ardından ihaleye katılmalarının imkansız olduğunu, bu yöndeki itirazlarını 3 kez yazılı olarak Orman Dairesi Müdürlüğü’ne ilettiklerini dile getirdi.

Şartnamedeki değişiklikleri içeren ‘zeyilname’ Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı resmi internet sitesinde yayımlandı.
Öte yandan görüş almak için aradığımız Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat’a ise yurt dışında olması nedeniyle ulaşılamadı.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı tarafından sineklerle mücadele kapsamında 3 bin kg ‘biyolojik larvasit’ temini için ihale açılmış, bu ihale yaşanan tartışmalar sonrasında iptal edilmişti.

Kısa dönem içerisinde ikinci kez larvasit ihalesinin tartışma yaratması da dikkat çekti.

(AYRINTILAR YENİ DÜZEN'DE)
Editör: TE Bilisim