Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni görüşüyor. 

“Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” hakkındaki komite raporunu Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy okudu.

Ulusal Birlik Partisi Milletvekilleri Genel Kurul toplantısına nisabın sağlanmasının ardından girdi.

Raporun okunmasının ardından Meclis Başkanı Sibel Siber, görüşmelere geçmeden önce prosedür hakkında bilgi verdi. Siber, Anayasa değişikliğinin oylanmasının görüşmelerin tamamlanmasından iki tam gün sonra yapılarak 34 rakamının aranacağını söyledi.

Siber Tüzük gereği görüşmede siyasi parti başkanları ve grup başkan vekillerine 45 dakika, milletvekillerine de 30’ar dakika süre verileceğini söyledi. 

Daha sonra konuşma sırası belirlenerek okundu.

YORGANCIOĞLU

Görüşmede ilk sözü CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu aldı.

Bugün yürürlükte olan anayasanın 1985’de hazırlanıp referandumda kabul edilip yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yorgancıoğlu, geçen 29 yılda ülkede ve dünyada değişimler yaşandığını, yasa ve anayasaların değişmesi gerektiğini söyledi.

Yargının giderek tıkandığını ve görev yapamaz hale geldiğinin görüldüğünü kaydeden Yorgancıoğlu, ihtisas ve ticaret mahkemeleri, çocuk mahkemeleri bulunmadığını ifade etti.

Sayıştayların görevleri devleti denetlemek olduğundan daha özerk yapıya ihtiyacı olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, anayasa ve yasaların ihtiyaçlara cevap veremediğini belirtti.

Çevreyi koruyan bir anlayış gerektiğini dile getiren Yorgancıoğlu, daha birçok alanda anayasada değişiklik gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, “Anayasa ve yasaların değişmesi kaçınılmaz ihtiyaç” dedi.

Seçim bildirgelerinde tüm partilerin Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerine gidileceği yönünde bildirimde bulunduklarını kaydeden Yorgancıoğlu, hükümet kurduktan sonra meclisin verilen sözleri yerine getirmek için çalışma başlattığını söyledi.

Sürecin bir noktasından sonra UBP’nin komitelere girmemeye başladığını ifade eden Yorgancıoğlu, maddelerin büyük çoğunluğunun onların da kabul ettiği konular olduğunu aktardı ve UBP’lilerden bunlara olumlu oy vermelerini istedi.

Referandum sonrası komitenin yeniden üretmeye devam edeceğini, vicdani reddin tekrar gündem olacağını, geçici 10. maddenin tekrar gündem olacağını kaydeden Yorgancıoğlu, sürecin uzlaşı temelinde devam edeceğini söyledi.
Editör: TE Bilisim