RECEP DAL

Tüketici Fiyatları Genel Endeksi'nin verilerine Haziran ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 9.54, 2022 yılında 6 aylık hayat pahalılığı oranı yüzde 56.76, yıllık hayat pahalılığı oranı yüzde 110.42 ve yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 126.92 belirlendi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın, bu oranlar doğrultusunda asgari ücretin en az brüt 10 bin 973 TL, net 9 bin 546,5 TL olması gerektiğini açıklamıştı.

"Hukukçularımızın talep edeceği yeni bir raporla adalet ışığı bekleyeceğiz" "Hukukçularımızın talep edeceği yeni bir raporla adalet ışığı bekleyeceğiz"

İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, asgari ücretin belirlenme aşamasında Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

"ASGARİ ÜCRETİN NET 7 BİN 600 CİVARI OLMASI GEREKİYOR"

Kendi hesaplamalarına göre asgari ücretin brüt 8 bin 800 TL, net 7 bin 600 TL civarında olması gerektiğini belirten Sungur, “Şubat ayında yüzde hayat pahalılığı 28 olduğunda asgari ücrete yüzde 40 artış uygulanmıştı” dedi.

Sungur, marketlerdeki gıda fiyatlarındaki artışın yüksek olmasından kaynaklı asgari ücret için bu kadar yüksek rakamların konuşulduğunu ifade etti.

“DEVLET MARKETLERİ DENETLEMİYOR”

Sungur, suni bir hayat pahalılığı olduğunu, işçinin de bu şartlarda geçinemediğini söyleyerek, “Devlet marketleri denetlemiyor. Marketler denetlenmediği için olması gereken artışın da üstünde fiyatlar oluyor” ifadelerini kullandı.

Devletin marketleri denetlememesi durumunda ‘pahalılığın’ önlenemeyeceğini ifade eden Sungur, “Devlet görevini yapmadığı sürece, işverenin cebinden alıp işçiye verirse gene düzelme olmaz. Asgari ücret belirlenirken yanlış bir yol izleniyor” açıklamasında bulundu.

Sungur, devletin hayatı ucuzlatacak hiçbir adım atmadığını, bu şartlar altında işverenin de çalışanını ödeyemez noktaya geldiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi