UBP Milletvekili Sucuoğlu, AKSA’nın bulunduğu İskele ve Teknecik bölgesinde yaşanan kanser vakalarının araştırılması gerektiğine vurgu yaptı

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ülkemizde çevre felaketine neden olan elektrik santrallerine, caydırıcı cezai müeyyideler uygulanması gerektiğini söyledi. Santrallerin bacasında filtre olmaması konusunu Mecliste de dile getirdiğini defalarda konuştuğunu kaydeden Sucuoğlu, “Zehirli gaz o bölgeyi ciddi boyutta canlı ve bitki örtüsü anlamında sıkıntıya sokuyor. Hastalık yayıyor” dedi. ADA TV’de Nihan Yücel’in sorularını yanıtlayan Milletvekili, gündem değiştirecek açıklamalarda bulundu…


‘KURALA UYMAZLARSA 6 AY SÜRE VERSİNLER’
AKSA şirketine ait olan Kalecik Elektrik Santrali’nin bacasında filtre olmaması konusunda artık hükümetin de bir adım atması gerektiğini anlatan Sucuoğlu, firma bacayı takmadığı takdirde kendisine 6 ay müddet verilmesi gerektiğini kaydetti. Taş ocaklarının yarattığı çevre sorunlarına da değinen Sucuoğlu, oluşan zararların hesabının sorulması gerektiğine vurgu yaptı. Sucuoğlu, “İncelediğiniz zaman, bizim maalesef daha ucuz olması nedeniyle kükürt oranı yüzde 3 buçuk olan fueloil kullanıyor. Arıtma bacası olmadığı için insan sağlığına olan zararı artırıyor. Maliyeti yüksek olsa da yüzde 1’lik kükürt oranı olan fueloiller var. Bunları kullanmak lazım ki en azından filtreler takılana kadar hiç olmasa o bölge halkının göreceği zarar bu kadar olmaz” dedi.


‘KANSER VAKALARI ARAŞTIRILSIN’
Ortada caydırıcı bir cezanın konması durumunda karşı tarafından ona göre tedbirini alacağını kaydeden Sucuoğlu, gerekirse kapatma cezası bile verilebileceğini ifade etti. Sucuoğlu, “Şuana kadar uygulanan cezai müeyyideler yeterli değildir. Oturulacak ve bu konuyla ilgili daha caydırıcı konular ortaya atılacak. Havaya karışan gaz, o bölgenin insanlarını tehlikeye atıyor. Biz istatistik özürlü bir toplumuz. Hiçbir konuda güvenilir istatistiklerimiz yok. O bölgede son 10 yıldır, bu santrallerin çalıştığı günden itibaren kanser vakalarını araştırın. Bizim nüfusumuz küçük çok kolay o bölgeye has hastalıklar belirlenebilir. O bölgenin yapısını ortaya çıkarırsınız buna göre siz. Bu araştırmaların bir an evvel yapılması gerekiyor. Bizim nüfusumuz 300 bin ve istatistik tutmak bu kadar zor olmamalı” dedi.

‘CİDDİ SAĞLIK SORUNU OLUŞTURUYOR’
Taş Ocaklarını ülkemizde çevre konusunda yarattığı zararlara da değinen Sucuoğlu, taş Ocaklarının bulunduğu bölgede bitki örtüsünün kalmadığını tamamen taş bir zeminin ortaya çıktığını ve büyük oranda doğal görüntüsünü yitirdiğini kaydetti. Bölgedeki bitki örtüsünün kurumaya yüz tuttuğunu ifade eden Sucuoğlu, genel anlamda bakıldığı zaman taş ocaklarının çok ciddi bir sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini dile getirdi. Sucuoğlu son olarak şunları kaydetti; “Taş ocakları özellikle bir çevre kirliliği yaratıyor hem de görsel kirliliği yaratıyor. Turizm ülkesi olduğumuzu iddia ettiğimiz süreçte ben her Ercan Havaalanı’na giderken dönüşte dağların olduğu gibi oyulduğunu görüyorum. “Çevrede oturan insanların havaya atılan patlamalardan dolayı, ortaya çıkan ciddi boyutta toz bulutu ortaya çıkıyor.” 
(STAR KIBRIS)

Editör: TE Bilisim