Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede son yıllarda izlenen bilinçli ve sistemli bir politika ile üretimin yok edilmeye çalışıldığını, CTP-DP Hükümeti’nin de karar ve uygulamaları ile buna hizmet ettiğini vurguladı.

Emekten yana olduğunu söyleyen CTP’nin hükümetin büyük ortağı olduğu bir dönemde, üretici kesimlerin kaderine terk edildiğini belirten Özyiğit, tarıma ayrılan bütçenin de bunun en somut göstergesi olduğuna dikkat çekti. TDP olarak üreten, alınteri ile geçinen kesimlerin yanında olduklarını belirten Özyiğit, üreticinin gerçek anlamda ‘efendi’ olacağı bir düzen için mücadele ettiklerini söyledi ve ülkede kimin üreticilerin yanında, kimin karşısında olduğunun artık iyi anlaşılması gerektiğini belirtti.

TDP Güzelyurt İlçesi Doğancı’da dayanışma yemeği düzenledi. TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, TDP Güzelyurt İlçe Başkanı Yılmaz Siham, İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile üye ve sempatizanların katıldığı gecede, İlçe Başkanı Siham, Genel Başkan Özyiğit ile bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Akıncı birer konuşma gerçekleştirdi.

“Doğancı ve Arif Hoca”
Konuşmasına 2. ölüm yıldönümünde Arif Hasan Tahsin’i anarak başlayan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, direniş, barış, demokrasi ve emek mücadelesinin, Doğancı (Elye) ile Arif Hoca’nın ortak özellikleri olduğunu vurguladı.

“TDP güçlenmekte”
Yerel seçimlerin ardından örgütlenme çalışmalarına hız veren TDP’nin birçok bölgede örgüt kurduğunu, partiye katılımların sürdüğünü belirten Özyiğit, çok yakın bir zamanda Güzelyurt bölgesinde başka örgütlerin kurulacağının müjdesini verdi. TDP’nin güçlenmesinin önemine dikkat çeken Özyiğit, TDP’ye katılan her bireyin, kurulan her örgütün, çözümün sağlanması, demokrasi ve sivilleşmenin gelişmesi ve aydınlık yarınlar için önemli olduğunu vurguladı.

“Değişim başlamıştır”

29 Haziran yerel seçimlerin ülkedeki değişimin ve dönüşümün başlangıcı olduğunu, 28 Belediye Başkanı’nın 15’inin değiştiğini, yıkılmaz denilen kalelerin yıkıldığını anımsatan Özyiğit, “Halk artık değişim istiyor ve bu değişim son yerel seçimlerde başlamıştır. Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bu süreç devam edecek ve bağımsız aday Sn. Mustafa Akıncı bizim de desteğimizle seçimlerden zaferle çıkacaktır” dedi.

“Üretici perişan”
Ülkede birçok sekörde sıkıntı yaşandığını, neredeyse eylem yapmayan örgüt kalmadığını belirten Özyiğit, üretimin başlıca bölgelerinden olan Güzelyurt ve bölgesinin de hükümetin hatalı karar ve uygulamalarından nasibini aldığını kaydetti.

Özyiğit, çiftçilerin kuraklık paralarının çok geç ödendiğini, mazot desteğinin ise halen ödenmediğini, hayvan üreticilerinin alacakları konusunda büyük mağduriyet yaşadıklarını, papates üreticilerinin de birçok sorunu olduğuna dikkat çekti. Başbakan Yorgancıoğlu’nun narenciye üreticilerine verdiği sözü ise tutmayarak, 15 gün daha ek süre istediğini belirten Özyiğit, “Sn. Yorgancıoğlu söz verme şampiyonu oldu” dedi.

“Türkiye’den gelecek su”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye’den gelecek olan suyun yönetimi konusunda, ‘Suyu biz yöneteceğiz’ diyen Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’in bakanlığı tarafından Başbakanlığa sunulan raporun suyun ‘özelleştirilmesini’ içermesini ‘siyasi sahtekarlık’ olarak niteledi. Özyiğit, “Sn. Bakan topluma ‘suyu biz yöneteceğiz’ derken, yine kendi bakanlığı tarafından suyun özelleştirilmesini içeren raporun Başbakanlığa sunulduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumda ya Sn. Dinçyürek ‘ikiyüzlü’ davranmaktadır, ya da kendi bakanlığı tarafından hazırlanan rapordan haberi yoktur. Sn. Bakan bu konuda açıklama yapmak zorundadır” dedi.
Suyun özelleştirilmesine karşı çıkan tek partinin TDP olduğunu belirten Özyiğit, “Biz bu ülkenin insanına güvendiğimizi söyledik. Burada bir sistem vardır ve bu sistemin güçlendirilmesi gerektiğini savunmaktayız. Suyun dağıtımının devlet ve belediyelerle birlikte yapılmasını öngörmekteyiz” dedi.

-Kıbrıs konusu-

Konuşmasında Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmelere de değinen Özyiğit, Kıbrıs'taki gerginlik ortamı ile gelişmeleri endişe ile takip ettiklerini belirterek, gerginliğin giderilmesi için eş zamanlı adımların atılması gerektiğini savunduklarını ifade etti.
Gelinen noktanın rahatsızlık verici olduğunu ve Kıbrıs’ta çözüme ulaşılabilmesi adına müzakere masasının yeniden oluşturulmasına gerek duyulduğunu belirten Özyiğit, yaşanan gerginliğin giderilmesi ve müzakere masasının yeniden kurulması için adadaki çözüm ve barış güçlerine büyük görev düştüğünü kaydetti. Özyiğit, “Çözüm, barış ve demokrasi güçlerine tam da bu aşamada büyük görev düşmektedir. Mevcut durum daha da pekişmeden, birlikte harekete geçerek, Federal Kıbrıs için mücadele zeminini yükseltmeliyiz” dedi.

-Mustafa Akıncı-
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı da gecede yaptığı konuşmada, etkinliğe aldığı davetten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Etkinliğin özelikle Doğancı’da düzenlenmesinin bir başka anlam taşıdığını vurgulayan Akıncı, Doğancı’nın mücadelenin simgesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığına aday olma kararını, halktan aldığı çağrı üzerine aldığını ifade eden Akıncı, “Halka baktım ve karar verdim. Sizler için, gençlik için, onların geleceği için aday oldum” dedi. Akıncı; “Kıbrıs’ta barış içerisinde yeni bir yaşam kurmak için yola çıktık, el birliğiyle başaracağız” dedi.

-Yılmaz Siham-
TDP Güzelyurt İlçe Başkanı Yılmaz Siham ise geceye katılınlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, gecenin dayanışma ve güçbirliğinin daha da pekiştirilmesi amacıyla düzenlendiğini söyledi. Siham, aydınlık yarınlar için birlik, özveri ve dayanışmanın şart olduğunu dile getirdi.

Üretici kesimlerin büyük bir sıkıntı içinde olduğunu belirten Siham, Güzelyurt ve bölgedeki sıkıntıların aşılmasına yönelik mücadelelerinin süreceğini ifade etti.
 
Editör: TE Bilisim