Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi bünyesindeki Devlet Türk Halk Müziği Topluluğu,  Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi, geçtiğimiz yıl vefat eden, Türk ozanı Neşet Ertaş anısına bir konser veriyor.

“Neşet Ertaş Ustaya Saygı Konseri” 2 Nisan 2013 Salı akşamı saat 20.30’da Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alacak.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı;

“Orta Anadolu türkülerini ve bozlaklarını gerek sazı gerekse sesi ile getirdiği yorum ve icra biçimleri sonucunda ün yapmış, önemli sanatçılarımızdan birisi olan Neşet Ertaş’ın kısa zaman önce aramızdan ayrılışı sanat camiası adına büyük bir kayıp olmuştur.

Bu değerli sanatçının eserlerini gelecek nesillerin unutmaması açısından Devlet Türk Halk Müziği Topluluğu’nun düzenleyeceği ‘Neşet Ertaş Ustaya Saygı Konseri’ de bu bakımdan oldukça önemlidir.

Bu anlamlı konsere halkımızın da gelip genç nesillerin değerlerimizi unutmaması ve usta sanatçımız Neşet Ertaş’ın eserlerine ortak olmalarını dilerim.” dedi

 "Bozkırın Tezenesi" olarak da bilinen, Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' ünvanını;  "hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor” diyerek kabul etmeyen, TBMM tarafından üstün hizmet ödülü verilen.

 İlker Dölek yönetimindeki Devlet Türk Halk Müziği Topluluğu’nun sunacağı konserde, Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilmiş sanatçının halka mal olmuş “Acem Gızı” ve “Karadır Bu Bahtım Kara” gibi eserleri de yer alacak.

 İTÜ Devlet konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüş ve bu bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuarlarda ders olarak okutulmuş olan Neşet Ertaş anısına düzenlenecek “Neşet Ertaş Ustaya Saygı Konseri” halka açık ve ücretsiz olarak sunulacak.          

 

Editör: TE Bilisim