Ülkemizde yüzyıl öncesinden beridir yapılan ve günümüzde kültürel bir aktivite olan Avcılık, bazı kişilerin maddi kazanç sağlaması amacıyla ortadan kaldırılamaz! Avcılık Federasyonu, ülkemizdeki av hayvanlarına yönelik bilim insanları ve saygın kurumlar ile işbirliği yapan bir sivil toplum örgütüdür. Bu bağlamda Avcılık Federasyonu Başkan ve Yürütme Kurulu, Taşkent Doğa Parkı Rehabilitasyon Merkezi ve buradaki bilim insanları ile sürekli işbirliği içindedir. Ancak Avcılık Federasyonu’nun uzun yıllar aynı şekilde işbirliği içinde olduğu Kuşları Koruma Derneği, federasyona danışmadan avcılık konusunda bazı kampanyalar organize etmektedir. KUŞKOR’un, Avrupa Birliği’nin maddi desteğinden yararlanıp üveyik avının yasaklanması için bir proje hayata geçirdiğini öğrendik. Halbuki çoğu AB’ye de üye olan ülkeler (İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan, Türkiye ve hatta Güney Kıbrıs) bizden çok daha fazla av gününde, çok daha fazla sayıda üveyik avlamaktadır. Ellerinde Kuzey Kıbrıs’tan geçen üveyik sayısı ile ilgili bilimsel hiçbir veri olmayan KUŞKOR Yöneticileri, ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Avcılık Federasyonu ile iletişime bile geçmeden, AB hibelerinden destek alabilmek uğruna avcılıkla ilgili haddini aşan projelere yönelmektedir.

KUŞKOR, ÜREME DÖNEMİNDE AĞ İLE KUŞ YAKALIYOR

Avcılık Federasyonu yaban hayatına destek amacıyla doğadaki pınarların ve göletlerin canlandırılması, suluk takviyesi ve canlı av hayvanı takviyesini de uzun yıllardır büyük bir özveriyle kulüplerin de desteğiyle zaten yapmaktadır. Gelin görün ki, KUŞKOR’un bu veya buna benzer yönde hiçbir çalışması olmadığını da biliyoruz. KUŞKOR Yöneticilerinin bir diğer samimiyetsizliği ise, kuşların üreme dönemi olan ilkbaharda “kuş gözlemi” adı altında ağlarla kuşları yakalamasıdır. Bir süre önce Avcılık Federasyonu Av Koruma birimine gelen ihbarı değerlendiren av korucuları, KUŞKOR Yöneticilerinin de içinde olan bir grubun Batı Mesarya bölgesinde, ağ kurup kuş yakalayıp halkalama işlemi yaptığını tespit etti. Bilindiği üzere üreme döneminde olan yaban hayvanının ağ ile yakalanması ciddi strese girmesine ve üremesinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.

AVCILIK FEDERASYONU ÖNLEM ALABİLECEK İRADEYE SAHİPTİR

Üveyik ve diğer av hayvanları hakkında zaten bilim insanları ve kuruluşları ile birlikte bilimsel araştırma yapan Avcılık Federasyonu, en kısa zamanda hazırlanacak raporu da kamuoyu ile paylaşacaktır. Herhangi bir av hayvanının sayısında azalma olduğunun bilimsel olarak kanıtlanması durumunda Avcılık Federasyonu gereken önlemi ve tedbiri alabileceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Sürdürülebilir avcılık misyonunu benimseyen Avcılık Federasyonu, geçmiş dönemlerde bu gibi tedbirleri almıştır ve almaya da devam edecek iradeye sahiptir. Tüm bu gelişmeler ışığında vurgulamak isteriz ki, avcılık ile ilgili ciddi kararlar, Avcılık Federasyonu’na danışılmadan ve federasyon dışında yer alan herhangi bir örgüt tarafından belirlenemez.

Erhan Keser

Yürütme Kurulu a. Başkan

KKTC Avcılık Federasyonu

Editör: TE Bilisim