Bakan Bakırcı, GAÜ heyetini kabulünde yaptığı konuşmada yapılan analizlerin kimyasal ve mikrobiyolojik analizler olduğunu ve 12 istasyonda 1 yıl boyunca yapılan gözetimlerle hazırlandığını belirterek adanın Kuzey sahillerinde şu an için tehlike bulunmadığını, ama risk değerlerlerine yaklaşıldığının görüldüğünü söyledi.

Arıtmalar ve çeşitli tesislerin oluşturduğu etken faktörler varsa bunların araştırılıp önlem alma adına çalışmalara başlanacağını ifade eden Bakırcı: "Halkın sağlığı için bu önlemleri şimdiden almak en elzem yapmamız gereken çalışmadır" dedi.

Üniversiteye yaptığı çalışmadan dolayı Bakanlığı ve Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür eden Bakan Bakırcı, raporun Çevre Dairesi Uzmanları tarafından incelenip Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri ile istişare ettikten sonra kapsamlı olarak kamuoyuyla da paylaşılacağını söyledi.

Dünya standartları çerçevesinde KKTC'de de "Mavi Bayrak" uygulamasının hayata geçirilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Bakırcı,bu uygulamanın halkın ve ülkeye gelen turistlerin huzurlu bir şekilde denizleri kullanabilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar konuşmasında, GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezinin bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler ve gelecekte yapacakları hakkında bilgi verirken, gerçekleştirilen araştırmalar soncunda hazırlanan raporun, deniz kirliliği konusunda şu anki durumun kritik düzeyde olduğu ve geç kalınmadan önlem alıması gerektiğini vurguladı. Akpınar, gerçekleştirilecek önleyici çalışmalarda yer alma konusunda GAÜ Küresel Bilim Ailesi ve Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi olarak her zaman hazır olduklarının altını çizerek çevrenin gelecek olduğunu ve herkesin bu konuda geleceğini düşünerek hassas davranması gerektiğini vurguladı.

GAÜ – ASAM , 2013 turizm sezonunda yapmış olduğu KKTC Kuzey sahilleri yüzey suyu inceleme çalışması sonucu elde ettiği bilimsel raporda Adada gerçekleşen turizm faaliyetlerinin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği düşünülen bazı verilerin , farklı zamanlarda yapılan ölçüm ve analizlerde beklenen şekilde dalgalanmalar gösterdiği belirtiliyor.

Raporda,özellikle antropojenik faaliyetlerin yüksek olduğu bilinen Temmuz ve Ekim ayları arasında alınan numunelerde, bazı istasyonların mikrobiyal kirlilik indirgenlerinin risk değerlerin çok yakınında olduğu tespit edildiği bilgisi veriliyor.
Kabulde Bakanlık Özel Kalem Müdürü Mehmet Osmanlılar ve GAÜ Öğretim Görevlisi Derviş Refiker de hazır bulundu.

 
Editör: TE Bilisim