Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Psikoloji Merceği” adlı televizyon programına bu hafta Sevgi Beyköylü, Nevin Tuncerler ve Nadire Sökmez konuk oldu. Söz konusu programda “Yaşam Evi Projesi” ele alındı.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar programının başında söz konusu bölümün geçtiğimiz günlerde hayatını amansız bir hastalık yüzünden kaybeden ve farklı gelişen bir çocuk sahibi olan Sevilay Ereksel’e ithaf ettiğini açıkladı. Ereksel’in hayatını kaybetmeden önce farklı gelişen çocuğunu emanet etmek adına yaşam evi projesinin yapımı konusunda yoğun çaba harcadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, Ereksel’in hayatını proje tamamlanamadan kaybettiğini bildirdi. Yaşam Evi Projesi’nin detaylarını aktaran Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, projenin temel amacını; “Toplumdaki farklı gelişen bireylerin geleceklerinin güvence altına alınacağı, hakları olan ilgiye, sevgiye hayat standartlarına sahip olabilecekleri bir yaşam alanı oluşturmak.” olarak açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, mevcut olan 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nin bazı kayıt kabul koşulları bulunduğunu ve farklı gelişen bireylerin 18 yaşından sonra kendi öz bakımlarını yapamadıkları takdirde merkeze kabul görmediklerini vurguladı. Dolayısıyla söz konusu bireylerin18 yaşından sonra da barınabileceği Yaşam Evi Projesi için birçok sivil toplum örgütünün birleşip bir platform oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, bunun hayata geçmesini umut ettiğini aktardı.

Programa katılan ve Yaşam Evi Projesi’ne katkı koyan Sevgi Beyköylü ise projenin aşamalarını anlattı. Beyköylü birçok dernek, sivil toplum örgütü ve vatandaşın da desteğiyle yaşam evi için bir arazi alındığı ve projenin tamamlanmak üzere olduğu bilgisini verdi. Mecliste hala toplumda farklı gelişen bireyler yararına bir çok yasa beklediğine vurgu yapan Beyköylü, bu yasaların yönetimler tarafından derhal hayata geçirilmesini ve sahiplenilmesini diledi.

Programda ayrıca, farklı gelişen birer çocuk sahibi olan anneler Nadire Sökmez ve Nevin Tuncerler de yaşamları boyunca yaşadıkları zorluklardan ve çocukları için taşıdıkları gelecek kaygılarından bahsetti. Engelli bir kızı olan Nadire Sökmez, 18 yaşını aşmış kızının öz bakımını yapamadığını dolayısıyla her hangi bir okula kabul görmediğini belirterek, projenin ivedilikle hayata geçmesi durumunda rahat bir nefes alacağını vurguladı. Nevin Tuncerler ise kendi çocuğundan bahsederek, “Sağlıklı olduğumuz sürece bu işin peşini bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı. Söz konusu programda ayrıca, Özel Eğitim Yasası, Rehabilitasyon Yasası gibi yasalar değerlendirildi ve yasalardaki eksiklikler tartışıldı.

Psikoloji Merceği adlı programın söz konusu bölümü, 13 Nisan 2014 Pazar günü 10.00-10.45 saatleri arasında Genç TV ekranlarından yayınlanacaktır.
 
Editör: TE Bilisim