6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) Hazırlık Komisyonu’nda da üye olarak çalışmalara katılan Prof. Dr. Aynur Yongalık, Trabzon Barosu’nda düzenlenen “Meslek İçi Eğitim Seminerleri”nde sunduğu tebliğinde, TTK’nun hazırlık çalışmaları ve yasalaşma süreci ile ticari işletme kavramı, özellikle şirketler hukukunda gerçekleştirilen önemli değişiklik ve yenilikler üzerinde durdu.

Prof. Dr. Yongalık, Ankara Barosu Başkanlığı tarafından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen “Yeni Yasal Düzenlemeler Işığında Bedensel Zararların Tazmin Esasları ve Usulü Kongresi”nde ise, 6111 Sayılı Torba Kanun ile 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun (KTK) 98. maddesinde yapılan trafik kazaları sonucunda yaralananlara resmi veya özel sağlık kurum veya kuruluşları tarafından verilen sağlık hizmet giderlerinin (tedavi giderlerinin) zorunlu trafik sigortacıları tarafından değil, artık Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasına ilişkin değişiklik kapsamında öncelikle Roma hukukundan günümüze gelen ve Roma hukukunda yasaklanmış olan “torba kanun” (lex satura) uygulamasının sakıncalarına, yaygınlaşan bu uygulamanın hukukçuların işini çok zorlaştırdığına, hatta Anayasa ile güvence altına alınan “Hak Arama Hürriyeti” temel hakkının önünde adeta bir engel oluşturmaya başladığına dikkat çekti.

6111 Sayılı Kanun’un 98 sayfalık, 216 maddelik, 66 kanun ve 5 KHK’de değişiklik yapan bir torba kanun örneği olduğunu belirten Prof. Dr. Yongalık, KTK’nun 98. maddesinde yapılan değişikliklerin genel ve özel gerekçelerine, yapılan değişikliklerin uygulamaya yansıyacak etkilerine ve olası sorunlara değindi.
Editör: TE Bilisim