Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIBTEK), “borcu var” diyerek, Kıbrıs Türk Telekomünikasyon Dairesi’nin Lefkoşa’daki merkez binasının elektriğini kesti. Telefon Dairesi de KIBTEK’in telefon ve fiber optik (data) borcundan dolayı telefonlarını susturdu. Öğleden sonra iki daire anlaştı ve biri ötekinin elektriklerini, diğeri de telefonlarını yeniden devreye soktu.

KIBTEK, Telekomünikasyon Dairesi’nin kendilerine 900 bin Türk Lirası elektrik borcu olduğunu duyurdu. Dün 09.00 sıralarında kurumdan Telefon Dairesi’ne giden iki personel elektriği kesti.
Elektrik Kurumu’nun Telefon Dairesi’nin elektriklerini kesmesinin ardından Telefon Dairesi yetkilileri de KIBTEK’in kendilerine telefon ve fiber optik (data) için 1 milyon 196 bin 372 Türk Lirası borcu bulunmasından dolayı telefon iletişimi ile fiber optik (data) hatlarını kesti.

İletişim çağı olan 21’inci yüzyılda her iki devlet dairesinin bir birlerine borçlarından dolayı telefon ve elektriğini kesmesi, bazı vatandaşlar tarafından “dünyada eşi ve benzeri olmayan bir uygulamaya” diye nitelendi. Telefon Dairesi’nde kesilen elektriklerden dolayı dairenin jeneratörü çalıştırıldı. Işıkların arada bir yandığı ve söndüğü gözlemlendi. Elektrik Kurumu’nda ise telefonların kesilmesiyle birlikte iletişim cep telefonları ile sağlanmaya başlandı.

Borçları vardı, kesildi

KIBTEK Müdürü Fuat Mertay, Telefon Dairesi’nin kuruma yaklaşık 900 bin Türk Lirası elektrik borcu olmasından dolayı Telefon Dairesi’nin merkez binasının elektriklerinin otomatik olarak bilgisayar tarafından borçlu görüldüğü için kesildiğini belirtti.
KIBRIS’a konuşan Fuat Mertay, devletle kurumun mahsuplaşmalarının söz konusu olduğunu, Telefon Dairesi’nin ve Elektrik Kurumu’nun karşılıklı borçların düşülerek kalan paranın birebir ödenmesi gerektiğini ifade etti.
Mertay, “Listede adı var diye kesildi ancak bölge amirlerinin buna dikkat etmesi gerekir. Bugün bir hata oldu ve Telefon Dairesi’nin elektriği kesildi. Onlar da buna karşılık bizim telefonlar ile daireler arası ve bankalar arası iletişimi sağlayan fiber (data) hattını kestiler. Aslında bizim onların elektriğini kesmememiz gerekirdi. Telefon Dairesi’nin listelere girmemesi gerekirdi. Biz onların elektriğini bugün bağladıktan sonra onların da telefonlarımızı ve data hattımızı açacaklarını tahmin ediyorum” dedi.

Elektrik kurumuna borcumuz yok

Kıbrıs Türk Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Remzi Evran, Elektrik Kurumu’ndan iki kişinin sabah saat 09.00’da daireye gelerek Telefon Dairesi’nin merkez binasının elektriklerini kestiklerini söyledi.
Evran, bununla birlikte yasa ve tüzüklerin kendisine verdiği yetkiye göre Elektrik Kurumu’nun daireye Mayıs 2013 itibarı ile 2 milyon 196 bin 372 TL’lik borcuna karşılık telefon ve fiber optik (data) hatlarını kestiklerini belirtti.
Geçtiğimiz hafta perşembe günü Gazimağusa’daki Tuzla santralinin yine kendilerine haber verilmeden elektriklerinin kesildiğini ifade eden Evran, “Daha sonra oradaki görevli arkadaşlar elektrik kurumu yetkilileri ile gidip görüştükten sonra sorunu hallettiler. Yalnız bu olaydan daha önce bir kırsal santralimizin elektriğini daha kesmişler. Ama, burası ana merkezdir. Burası çökerse bölgeler de çöker. Buna hiç kimsenin hakkı olduğuna inanmıyorum. Biz, devlet görevlileri keyfi davranamayız. Bugün bu sistemin üzerinde ticari kuruluşlar, bankalar vardır. Bundan herkes etkilenir. Ben bekliyordum ki bana bir telefon açılıp söylensin. İki teknisyen gelip elektriği kestiler” dedi.

(KIBRIS) 
Editör: TE Bilisim