Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanlarının örgütlü bulunduğu Sendikamız Bay-Sen ‘in bugün kurum genelinde gerçekleştirdiği 4 saatlik uyarı grevi %93 katılımla tamamlandı. Öncelikle haklarına sahip çıkarak greve katılan BRTK çalışanlarımıza gönülden teşekkür ederiz.

Sendikamızın 06.00-10.00 saatleri arasında gerçekleştirdiği greve fiilen katılarak desteklerini beyan eden Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Gazeteciler Cemiyeti, Kameramanlar Birliğine, Sendikamızın bağlı bulunduğu Hür-İş federasyonuna, Kardeş sendikalara ve Türkiye gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Yılmaz Karaca’ya verdikleri destekleri için teşekkür ederiz.
Kurum Müdürü Mete Tümerkan gerekçesi ve günü önceden sözlü ve yazılı olarak kendisine bildirilen grevi doğru algılamamakta ve ısrarını sürdürmektedir. Kurum Müdürü grev sonrası yaptığı açıklamada bu güne kadar kurum çalışanlarının 11 Aylık Toplu İş Sözleşmesin’ den kaynaklanan geriye dönük ödeneklerinin 7 aylık ödediğini duyurarak rakamsal karmaşa yaratma çabasına girişmiştir.

Sayın Tümerkan’a kamuoyu aracılığıyla rakamsal gerçekleri bir kez daha izah etmek zorunluluğu doğmuştur.
BRTK ile sendika arasında Toplu İş Sözleşmesi 31.12.2013 de sona ermiştir. Sendikamız yasal süre içerisinde Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin başlaması için gerekli çağrıları yapmış ancak kurum Müdürü Tümerkan aylarca çağrıları görmezden gelerek sendika ile 1 Ocak 2014 -31 Aralık 2015 dönemini kapsayacak Toplu İş Sözleşmesi’ ni masaya oturmaktan kaçmıştır. Söz konusu dönem içerisinde yasal zorunluluklar nedeniyle bir önceki döneme ait Toplu İş Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde sendikanın ortaya koyduğu tepkiler sonucu Tümerkan Ocak ve Şubat aylarına ilişkin Toplu İş Sözleşmesi ödeneklerin bir önceki dönemin Toplu İş Sözleşmesin’e bağlı olarak yapmak durumunda kalmıştır. Ancak Şubat 2014 ile 5 Kasım 2014 tarihleri arasında Tümerkan TİS görüşmelerinden kaçınma, varılan uzlaşıları reddederek siyasi platformlara taşıma politikasını sürdüre gelmiştir.

Söz konusu süre içerisinde Çalışma Bakanlığı uzlaştırma kurulu tarafları bir masa etrafında toplanmış ancak yine Sayın Mete Tümerkan tavır ve tutumları nedeni ile görüşmeler sonuçsuz kalmıştır.

Bay-Sen Kurumun geleceğini, çalışanların huzurunu ve iş barışını düşünerek Ekim ayının ilk haftasında Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da ricası ile yeniden insiyatif üstlenmiş kurum Müdürü ile bir kez daha masaya oturmuş, yapılan müzakerelerde ciddi özveriler göstererek Ekim ayının son haftasında bu uzlaşı metninin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kurum Müdürü Tümerkan bir kez daha işleri yokuşa sürerek “ Maliyenin, Başbakanlığın, Maliye Bürokratlarının” itirazı olduğu gerekçesi ile yine uzlaşılan metne imza koymamıştır. Başbakanlık bir kez daha BRT’deki Toplu İş Sözleşmesinin imzalanması için insiyatif alarak sendikamızdan uzlaştırma metninde ek bir takım özveriler talep etmiştir. Sendikamız bir kez daha sağduyulu davranarak talep edilen özverilere olumlu yanıt vermiştir. Tüm bu müzakerelerde yapılırken sendikamız vefaatle imza atıldıktan sonra çalışanların Mart 2014 kesinleşen alacaklarının 15 gün içerisinde ödenmesi talebini sayın Tümerkan’a bildirmiş ve “Toplu İş Sözleşmesi imzalandıktan sonra yapılabileceği yönünde yanıt almıştır.” Ancak 5 Kasım 2014 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin üzerinde 23 gün sonra mart ayına ilişkin ödeme yapılmıştır. Sendika 5 Kasımda sonraki süreçle gerek sözlü gerekse yazılı olarak Sayın Mete Tümerkan’a çalışanların Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklanan ödeneklerin tamamlanması için 5 Aralık’a kadar süre tanımıştır. Sayın Tümerkan “ sözleşme imzalansın gerekirse ben bordoları 3 günde hazırlatırım” demesine rağmen bugün 5 Aralık itibariyle ” ancak bunla hazırlandı, bunları ödeyebiliyorum diyerek” 9 aylık alacağı bulunan çalışanlara bugün hesaplara yatırdığı 2 aylık ödeme ile birlikte toplam 5 aylık bir ödeme yapmıştır. Ancak yapmış olduğu ödemeleri daha fazla göstermek için Ocak ve Şubat aylarını da buna dahil ederek “ 7 ödeme yapıldı.” Açıklaması Tümerkan‘ın samimiyetsizliğini ve Kurumdaki sorunları çözmek yerine yokuşa sürme niyetini bir kez daha deşifre etmiştir.

Kurum Müdürün’ü son kez uyarıyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz 4 saattik uyarı grevini dikkate almaması ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde önümüzdeki hafta servisler (birimler) bazında süresiz grevler başlatacaktır. Kurum Müdürü’nün rakamlar speküle ederek bir daha bize kamuoyuna gerçekleri anlatma fırsatı yaratmıştır. Bu vesile ile Tümerkan’ın kamuoyunun dikkatinden kaçırdığı kurum çalışanlarının 2014 yılına ait 11 aylık ek mesai alacağını da hatırlatmakta yarar vardır. Devletin birçok daire ve kurumlarında 2 aylık ek mesai alacağı grev gerekçesi olmaktadır. Bu örnekten de görüleceği gibi sendikamız Tümerkan’ın tüm tahriklerine rağmen sağduyulu tavrını sürdürmektedir. Sayın Tümerkan’a önerimiz bizim eylemlerimizi eleştirerek haksız göstermeye yönelik çaba ve enerjisini bütçe sıkıntısı yaşayan kurumun gelirlerini nasıl arttıracağını, giderlerini nasıl azaltacağı, yönündeki projelerinin oluşmasına harcamasıdır.
Bay-Sen yönetim kurulu (a) Başkan Salih Sakallı 
Editör: TE Bilisim