Başbakan İrsen Küçük, Türkiye’den KKTC’ye deniz altından borularla su taşınması projesinin planlanandan daha erken bitebileceğini; Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun bir hafta sonra KKTC’ye gelerek çalışmaları yerinde inceleyeceğini açıkladı. Başbakan Küçük, bu incelemenin ardından projenin Kıbrıs’taki isale hattı için ihaleye çıkılacağını söyledi.

Başbakan Küçük ile Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, dün akşam gittikleri Ankara’dan, temaslarını tamamlayarak saat 20.00 sıralarında yurda döndü.

Başbakan Küçük’ü Ercan Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile öteki yetkililer karşıladı.

Başbakan Küçük, Ercan’da düzenlediği basın toplantısıyla, Ankara temasları hakkında bilgi verdi.

“KKTC’NİN DE ANAVATAN’A YAPABİLECEĞİ KATKILAR OLDUĞU GÖRÜLDÜ”

Ankara’da planlanmış programlarını sürdürüp tamamladıktan sonra yurda döndüklerini ifade eden Başbakan Küçük, bu sabah 49. Kütüphane Haftası etkinliğine katıldıklarını, bu toplantının öneminin Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) Türkiye’deki bin 112 kütüphaneyle otomasyon sistemine bağlanması olduğunu kaydetti.

Başbakan Küçük, YDÜ Kurucu Rektörü Suat Günsel’in de bu törene katıldığını hatırlatarak, bu çalışmayla KKTC’nin de Anavatan Türkiye’ye yapabileceği katkılar olduğunun görüldüğünü söyledi.

Bundan KKTC adına büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Başbakan İrsen Küçük, YDÜ kütüphanesinin dünyada sürat bakımından 13. sırada olduğunu belirtti.

ERDOĞAN VE ATALAY’LA TOPLANTI... 50 DAKİKA PLANLANDI 1 SAAT 15 DK SÜRDÜ

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la, Bakanlar Kurulu toplantısı arasında önce yemekli ve ikili bir görüşmede bir araya geldiğini, yarım saat sonra toplantıya Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın da katıldığını bildiren Başbakan İrsen Küçük, 50 dakika olarak planlanan toplantının konuların önemi nedeniyle 1 saat 15 dakika sürdüğünü söyledi.

Başbakan Küçük, bu toplantıda özellikle Güney Kıbrıs’taki seçimler öncesinde kopan Kıbrıs görüşmelerinin bir an önce başlayabilmesi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın değerlendirme ve açıklamaları ışığında Kıbrıs konusunu Türkiye Başbakanı Erdoğan’la görüşme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Küçük, Beşir Atalay’ın katıldığı bölümde ise ekonomik konuların görüşüldüğünü, özellikle Türkiye’den gelecek su ve Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak isale hatlarının ihalesi konularını ele aldıklarını bildirdi.

ATALAY VE EROĞLU KIBRIS’A GELECEK, SU PROJESİNİ İNCELEYECEK

Bir hafta içinde Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Kıbrıs’a geleceğini açıklayan Başbakan Küçük, çalışmaların yerinde incelenmesinin ardından 80 kilometrelik isale hattının döşenmesi ihalesine çıkılacağını açıkladı.

“PLANLANANDAN ÖNCE TAMAMLANABİLİR”

Türkiye Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı’ndan aldığı bilgilere göre, Türkiye’den KKTC’ye su taşıma projesinin çok süratli gittiğini, planlanandan daha önce tamamlanabileceğini ifade eden Küçük, “Biliyorsunuz Mart 2014’te suyun Kıbrıs’a gönderilmesi planlanmaktadır. Bunun şubat ayı içinde de gerçekleşme imkanı bulunduğunu gördük” dedi.

Başbakan İrsen Küçük, denizdeki çalışmaların çok iyi gittiğini, karadaki çalışmalarda da zaten sorun olmadığını ifade ederek Geçitköy’de yapılan 26.5 milyon metreküplük barajın planlanandan daha önce biteceğinin açıkça görüldüğünü; Türkiye’deki 136 milyon metreküplük barajın da süratle tamamlanacağını kaydetti.

Küçük, bu hafta sonu veya hafta başı iki bakanın Kuzey Kıbrıs’a geleceğini ve süratle ihaleye çıkılacağını bildirdi.

TRT’DE PROGRAM... ERTUĞRUL GÜNAY’LA GÖRÜŞME...

Ankara’daki temasları çerçevesinde TRT’de bir programa katıldığını ve ardından eski Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’la görüştüğünü bildiren Başbakan Küçük, Günay’ın KKTC turizmine çok destek vermiş biri olduğunu vurgulayarak Kuzey Kıbrıs’a ilgisinin de eksilmeden sürdüğünü ve birçok projeyi görüşme fırsatı bulduklarını ifade etti.

AFİF DEMİRKIRAN’LA GÖRÜŞME... MAYIS’TA STASBOURG

Başbakan İrsen Küçük, Ankara’da son olarak AK Parti Siirt Milletvekili, TC-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Afif Demirkıran’la bir araya geldiklerini söyledi. Küçük, 10 ay kadar önce Brüksel’e ziyaretinde Demirkıran’la birlikte çok etkili çalışmalar yaptığını; KKTC’den giden heyetlerle yakın çalıştığını bir kez daha müşahede ettiğini bildirdi.

Küçük, mayıs ayında Strasbourg’da yapılacak toplantıya bir heyetle katılmasının faydalı olacağı üzerinde durduklarını, Afif Demirkıran’ın KKTC’nin AB nezdindeki çalışmalarına büyük destek verdiğini kaydetti. 
Editör: TE Bilisim