Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’in 9 Ocak’ta Cenevre’de bir araya gelmesiyle başlayacak yeni sürecin 3 garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık temsilcilerinin katılımıyla 12 Ocak’ta Kıbrıs Konferansı’na dönüşeceğini kaydetti.

Burcu, “Kıbrıs Konferansı’nın oluşumuyla ve katılımıyla ilgili bu uzlaşı dışında yapılan her türlü açıklama ve yayın gerçek dışıdır, spekülatiftir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, yaptığı açıklamada, İsviçre’nin Cenevre kentinde Ocak 2017’de toplanacak Kıbrıs Konferansı’nın oluşumuyla ve katılımıyla ilgili Rum basınında Rum resmi kaynaklarına atfen spekülatif haberler yapıldığını kaydetti.

Burcu, açıklamasında şunları belirtti:

“Daha önce de çeşitli defalar açıkladığımız gibi Kıbrıs Konferansı’nın oluşumu ve katılım biçimi 1 Aralık 2016’da Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde taraflarca varılan uzlaşıyla belirlendi.

Bu uzlaşının içeriği BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından iki lider adına yapılan açıklamayla kamuoyuna duyuruldu.

Buna göre, 9 Ocak’ta iki liderin Cenevre’de buluşmasıyla başlayacak yeni süreç 12 Ocak’ta 3 garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık temsilcilerinin de katılımıyla Kıbrıs Konferansı’na dönüşecek.

Başka bir deyişle Kıbrıs sorunun çözümü ve özellikle güvenlik ve garanti konularıyla direkt ilgili olan 5 tarafın bir araya gelmesi Kıbrıs Konferansı’nın oluşması ve başlaması için yeterli olacak. Gerekli görülmesi ve tarafların onaylaması halinde diğer ilgili taraflar da konferansa çağrılabilecek. Kıbrıs Konferansı’nın oluşumuyla ve katılımıyla ilgili bu uzlaşı dışında yapılan her türlü açıklama ve yayın gerçek dışı ve spekülatiftir.”
Editör: TE Bilisim