Avrupa Birliği'nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi için açıklanan kurtarma paketinden etkilenecek Rus yatırımı tutarının 19 milyar dolar olduğu belirtildi.

Associated Press (AP) haberinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kıbrıs Rum Kesimi'nde banka mevduatları için ek vergi getirilmesi konusundaki olası kararı değerlendirirken böyle bir kararın kabul edilmesi durumunda haksız, profesyonelce olmayacağı ve tehlikeli olacağını söylediği hatırlatıldı. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's kaynaklarına göre Rus yatırımcıların Güney Kıbrıs'ta yaklaşık 19 milyar dolar yatırımı bulunduğu ifade edildi.

Haberde, Rusların Güney Kıbrıs'ta kurdukları şirketler yoluyla yatırım yaptıkları, Rus bankalarının da geçen yılın sonunda Kıbrıs bankalarına yaklaşık 12 milyar dolar yatırdığı ifade edildi.

Haberde ayrıca yakın zamanda Rus bankalarının, Kıbrıs'taki Rus şirketlerine de kredi açtığı vurgulandı.

Haberde, Rus yatırımcıların kendi ülkelerindeki yüzde 13 oranındaki düşük gelir ve kurumsal vergi oranına rağmen, 20 yıldan uzun bir süredir yatırımlarını kendi ülkelerini dışında değerlendirmeyi tercih ettiği belirtildi.

Haberde yatırımcıların özellikle Rusya'daki yolsuzluk ve politik belirsizlik sebebiyle yüzde 10 kurumsal verginin olduğu ve nispeten daha durağan bir politik görünüme sahip Güney Kıbrıs'ı yatırımları için seçtiği vurgulandı.

Editör: TE Bilisim