Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin son raporuna göre, küresel ısınma sonucu insanları deniz seviyelerinin yükselmesi, sel ve kuraklık gibi çok sayıda doğal afet bekliyor. Panele göre en büyük sorumlu, insan.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Küresel İklim Değişikliği Konferansı'nda, uzun zamandan beri üzerinde görüşmelerde bulunulan küresel ısınma konusundaki raporun ayrıntıları belli oldu.

20. yüzyılın ortalarından bu yana görülen küresel ısınmaya insanların yol açtığının “neredeyse kesin” olduğu sonucuna varılan raporda, sıcaklıkların bu yüzyıl içinde 0.3 ila 4.8 arasında artacağı tahmini yapılıyor. Sıcaklıklarda artışın ancak ve ancak hükümetler sera gazı emisyonunu azalttığı takdirde en düşük seviyede gerçekleşebileceği ifade diliyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli yetkilileri, deniz seviyesinin ise 2100 yılına kadar 26 ila 82 santimetre arasında yükseleceği görüşünde.
Nobel ödüllü grubun araştırmasında, son 60 yılda gözlemlenen ısınmanın çoğuna insanoğlunun yol açtığı “yüzde 95” gibi yüksek bir kesinlikle ortaya koyuluyor. 2007 yılında yayınlanan raporda, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli yetkilileri insan faktörü konusunda “yüzde 90” rakamını açıklamıştı. Panel, 25 yıllık tarihi boyunca dört farklı rapor yayımladı. Son çalışma, küresel ısınma ve etkilerini özetlemeyi içeren üç bölümlük bir raporun ilk bölümünü oluşturuyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli yetkilileri, atmosferde daha fazla sera gazının birikmesi sonucu, dünyanın daha fazla ısınma ve daha fazla sıcaklık dalgası, sel, kuraklık ve deniz seviyelerinin yükselmesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Okyanusların ise bazı deniz canlılarını tehdit edebilecek düzeyde daha asitli bir hale geleceği belirtildi.
Küresel ısınmada insan etkisi ve acil harekete geçilme gerekliliğine şüpheyle bakanlar, artan sera gazı emisyonuna rağmen son yıllarda sıcaklık artışının daha yavaş olduğu gerçeğini öne sürüyordu.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Eş Başkanı Thomas Stocker ise “Karbondioksit emisyonu konusunda geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki karbondioksit emisyonu beklentilerinin sonucu olarak, iklim değişimi ve etkilerinin karbondioksit emisyonu dursa bile yüzyıllarca devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
BM İklim Sekretaryası Başkanı Christiana Figueres, raporun küresel ısınmayla acil mücadele ihtiyacının altını çizdiğini söyledi. Figueres, hükümetlerin iklim konusunda küresel çapta ve hızlı bir şekilde harekete geçmesi ve bunu sağlamak üzere yeni antlaşma üzerinde uzlaşma sağlamaları çağrısında bulundu.
 
Editör: TE Bilisim