6 Şubat 2023Pazartesi günü, yüreğimizde ve tarih sayfalarında kapkaranlık yerini aldı.

Düşünceleri yazmak çok zor…

Güzel ülkemiz Türkiye’de, Kahramanmaraş merkezli deprem, ölçümü tarifsiz acılarla sarstığı yüreğimizi paramparça etti.

Kıbrıs Türkü, bu depremin acısını çifte yaşadı.

Spor müsabakası için Adıyaman’a giden Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nin çok değerlikız ve erkek voleybol takımıçocuklarımız, öğretmenleri ve bazı velileri kaldıkları otelin çökmesisonucu göçük altına kalarak hayatını kaybetti. Yine, çeşitli nedenlerle depremin yaşandığı illerde bulunan başka Kıbrıs Türklerini de depremde kaybettik.

Yitirdiğimiz canları yüreğimize gömdük.

Türkiye’de 10 ili kapsayan deprem, yıkıcı etkisi nedeniyle tüm dünyada “asrın felaketi” olarak kabul ediliyor. Ve “dünyada en büyük iç deprem” olarak niteleniyor.

Asrın felaketini yaşayan Türkiye’ye ilk yardım eli asırların kardeşi Azerbaycan ve KKTC’den gitti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,depremin ardından ilk arama kurtarma ekibinin can Azerbaycan’dan geldiğini, dayanışma için kendilerini yurt dışından ilk ziyaret edenin de 9 Şubat’ta KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu olduğunu söyledi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı da, Ertuğruloğlu’nun ardından, 11 Şubat’ta Türkiye’ye destek ziyareti yapan ikinci bakan oldu.

KKTC’den arama kurtarma ve sağlık ekipleri depremin ilk günü, yardıma koştu.

Deprem bölgesine ilk giden ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı personelinden oluşan arama kurtarma ve sağlık ekibi ile yardım malzemeleri, 06 Şubat 2023 günü, yani depremin olduğu gün, saat 17.30 dolaylarında havayolu ile Adıyaman’a ulaştırıldı.Yine KKTC’den giden askerlerimiz, Hatay Kırıkhan’da da arama kurtarma faaliyetlerine katıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar daKıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 4 taburun deprem bölgesine intikal ettiğini duyurmuştu.

En zor günlerinde Kıbrıs Türkünün yardımına koşan Mehmetçik, şimdi Mücahitlerle (KKTC askeri) birlikte Anadolu insanının yardıma koşmuştu.

Türkiye’deki deprem felaketinden dolayı KKTC’deki kurum, kuruluş, dernek, STK’lar, belediyelerin yardımçalışmaları devam ediyor.KKTC Cumhurbaşkanlığı ve KKTC Başbakanlığı yardım faaliyetlerini organize ediyor.

Özverili ve çok anlamlı bir dayanışma örneği sergileniyor.

Uluslararası toplum ve ülkelerin Türkiye’ye yardımları sürüyor.

Her bir yardım elbette çok önemli.

Şüphesiz, KKTC’den giden yardımlar daha bir anlamlı.

İyi günde kötü günde, sevinçte tasada Anavatanı ile hep bir olan, dara düştüğünde gözünü gönlünü Anadolu’ya çeviren Kıbrıs Türkü, Anavatanının yaşadığı felakete imkanları ölçüsünde destek oluyor.

En son, Türkiye’de Ağustos 2021’de Antalya ve Ege bölgesinde günlerce süren orman yangınlara “su” olan Kıbrıs Türkü, bu deprem felaketinde de imkanları ölçüsünde desteğe ilk koşan oldu.

Kıbrıs Türkü, insan gücünün yanında,malzeme, ekipman, iş araçları, tıbbi yardım ve nakdi yardım kampanyaları ile depremin ilk gününden seferber olmuş durumda.

KKTC Sağlık Bakanlığı’nın deprem bölgesine gönderdiği 11 koli tıbbi yardım da çok anlamlı.

Kurtuluş Savaşı’nda da Anadolu’daki kardeşlerine yardıma koşan Kıbrıs Türkü, her zaman Anavatanı Türkiye ile gönül birliği, dayanışma içinde oldu.

Geçmişte de böyleydi, şimdi de böyle, gelecekte de böyle olacak. Zorluklar birlikte aşılacak.

İşte o güzel dayanışmaya geçmiştenbir örnek;

Yıl 1971 Aralık; Türkiye’de Burdur’da yıkıcı bir deprem olmuş.

Kıbrıs Türkü, varoluş mücadelesi verdiği o zor, acı dolu yıllarında, bugünkü gibi, yardım kampanyaları düzenliyor.

Toplanan yardımları, dönemin Sağlık ve Sosyal İşler Üyesi Burhan Nalbantoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Maslahatgüzarı Büyükelçi Asaf İnhan’a veriyor

(Nalbantoğlu’nun, yardım çekini Büyükelçi İnhan’a verdiğini aktar haberi paylaşan Halkın Sesi gazetesinin küpürü- 24 Aralık 1971)